Region

Nove pogubne ideje: Bošnjaci traže specijalni status Sandžaka

Bošnjačko nacionalno vijeće /BNV/ traži da se uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, dok bi kontrolu granica vršile međunarodne snage.

U “Inicijativi za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak”, BNV traži da Sandžak vrši funkcije državne vlasti preko svojih i organa u opštinama u njegovom sastavu, prenosi RTS.

Loading...

Teritorija Sandžaka bi, prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

– Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i robe – objavljeno je na sajtu BNV-a.

Inicijativom se predviđa da Sandžak može da stupi u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička, kulturno-prosvjetna i ekonomska saradnja, te druge oblasti predviđene ovom inicijativom.

Prava i obaveze Sandžaka bi, prema ovoj inicijativi, bila regulisala “ustavom Sandžaka”.

– Sandžak je teritorijalno-politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, ustavom Sandžaka priznaće se status konstitutivnih naroda u Sandžaku – navodi se u inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu skupštinu, guvernera i vladu, kao nosioce izvršne vlasti, uključujući policiju pod njihovom kontrolom i nezavisno sudstvo. Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS-a.

– Područje Sandžaka biće trajno demilitarizovano pod nadzorom UN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage –  navedeno je u inicijativi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!