Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Privrednici pozdravljaju novi zakon o podsticajima

Vladina ideja o podsticajima za privrednike ima našu, a nadamo se, i podršku parlamentaraca – poručuju poslodavci iz Republike Srpske. Privrednici koji daju veće plate radnicima od prvog jula će moći da računaju na direktnu pomoć Vlade kod plaćanja poreza i doprinosa – ako bude usvojen Prijedlog zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

“U svakom slučaju, radi se o zakonu koji će omogućiti rast plata u Republici Srpskoj. Na ovaj način ćemo se boriti protiv neformalne ekonomije u Republici Srpskoj. U ovom trenutku, ovo je sasvim zadovoljavajući korak koji omogućava stabilnost sistema socijalne zaštite, i rast naše ekonomije,” rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Pravo na podsticaje će imati privredna društva i samostalni preduzetnici iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga, čije je sjedište u Srpskoj. Marinko Umićević, direktor Tvornice obuće “Bema” smatra da se radi o dobrom zakonskom rješenju, ali Vladi spočitava to što češće ne pita privrednike za mišljenje.

“Ova odluka Vlade je dobra, mada – kada bi se mogle kvartalno te pare vraćati, bilo bi to daleko bolje, kad će nova godina, treba to dočekati. Ali u svakom slučaju pozdravljam, vidi se da se Vlada trudi. Ne znam zašto Vlada izbjegava sastanak sa privrednicima. Mi smo nekad znali da odemo u Privrednu komoru, nas 50-60 većih privrednika – više ljudi više zna,” kaže Marinko Umićević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”.

Iz Vlade poručuju da ovim zakonom žele da stvore uslove za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija, privredni rast i zapošljavanje. U Ministarstvu privrede i preduzetništva pojašnjavaju kako će se dijeliti podsticaji.

“Ako je početni iznos viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 70 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ako je početni iznos plate radnika viši od najniže plate u Srpskoj, odnosno 450 KM, ali ne veći od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti od 30 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate,” naveli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Osim što će davati podsticaje, Vlada planira da ih konačno sve pobroji i evidentira. Novim zakonom je predviđen i jedinstveni registar svih sredstava, koja se dodjeljuju na republičkom i lokalnom nivou.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button