Politika

Dodik: Zaustavljanje implementacije izbora najviše šteti BiH (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Vijesti.ba rekao je da svaki pokušaj zaustavljanja implementacije izbornih rezultata šteti demokratskom kapacitetu cijele BiH.

Navodi da svaka vrsta uslovljavanja i vezivanja formiranja vlasti na nivou BiH sa pitanjem NATO-a, nije dobra.

Loading...

“Ne mogu da osporim pravo na stav Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, kao što ni oni ne bi trebalo da osporavaju naš stav. Mislim da je veoma važno da je BiH sprovela demokratske izbore, kako to predviđa trenutni zakon, bez obzira na kritike tog zakona”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je uslovljavanje nepotrebno i dodao da je važno implementirati izbore.

“Implementacija je završna koncepcija samih izbora. Samo ne želim da se shvati kao da je to nama nešto posebno važno. Nemam ništa protiv da to stoji koliko god ko hoće. Ali mislim da će zbog toga najveću štetu imati BiH”, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je SDA prekršila dogovor kada je rekla da se sačeka sa formiranjem Savjeta minsitara, jer je postojao načelan dogovor SNSD-a, SDA i HDZ-a da se formira Kolegijum Predstavničkog doma PS BiH i da ta većina krene u formiranje Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, pogrešno je vezivati pitanje EU sa NATO ili NATO sa EU, jer su ona različita.

– Imamo konsenzus o nekim pitanjima o kojima smo se dogovorili i ranije. Na prvim sastancima smo napravili i zajedničku izjavu EU, mislim da treba da završimo ta pitanja u vezi sa Upitnikom, da vidimo šta možemo da uradimo, očigledno je da se po pitanju NATO-a ne slažemo – rekao je Dodik.

On je ponovio da je stav Republike Srpske da treba da se vodi politika neutralnosti, što će, kako je rekao, poštovati, te dodao da Srpska isto tako ne želi ni da ide u neki drugi vojni savez.

Prema njegovim riječima, ulaskom u NATO BiH i njeni građani neće ništa dobiti, odnosno njena ekonomija ništa ne dobija, samim tim jer bi ulaskom BiH mogla da izgubi ekonomske partnere kao što je Rusija.

Govoreći o predstojećeoj posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Dodik je izrazio očekivanje da će sastanci sa ruskim predsjednikom biti konstruktivni i dobri, prije svega, za Srbiju u ekonomskom smislu.

On je rekao da je zadovoljan time što će imati privilegiju da se sastane sa tako važnim liderom i razgovara u novoj funkciji – srpskog člana Predsjedništva.

– U Beograd idem kao srpski član Predsjedništva i na to imam pravo. Ne želim da uzurpiram ništa kolegama, čak sam ih pozvao i pitao da li ima neko pitanje koje bi trebalo da potenciram u razgovoru. Neki su rekli da se ne slažu da idem. Smatram da je glupo propustiti priliku da se sretnete sa liderom svjetskog kalibra – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, važno je iskoristiti takve prilike i razgovarati za sve.

– Ukoliko bi došao poziv predsjednika Putina članovima Predsjedništva BiH da posjetimo Rusiju, bio bih spreman da dam saglasnost – naveo je on i ponovio da će tokom sustrašnjeg sustreta pokušati da obezbijedi što bolji aranžman za Republiku Srpsku i BiH u vezi sa isporukom gasa.

Komentrišući reakcije koje su usljedile nakon 9. januara, Dodik je rekao da je odlikovanje generala Slavka Lisice opravdanje za harangu koja je nastupila.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!