Banjaluka

Oglasio se VODOVOD: Voda za piće u Banjaluci ispravna!

Svi analizirani parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, saopšteno je iz banjalučkog Vodovoda.

Naime, prije nekoliko dana u rijeci Vrbas, primjećene su modro-crvene trake uzvodno od brane Bočac.

Loading...

Iz Vodovoda su istakli da su od dana ove pojave povećane sve kontrole i svi analizirani parametri u sirovoj vodi odgovaraju I i II klasi voda prema Uredbi o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, u koju i inače spada voda rijeke Vrbas na vodozahvatu Novoselija.

“Svi analizirani parametri u vodi za piće odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju”, navedeno je u saopštenju Vodovoda.

Istakli su da pored njihove laboratorije, kontrolu obavlja i JZU Institut za javno zdravstvo RS – Banja Luka.                                                       

“O ovoj pojavi smo informisali nadležne institucije: Inspektorat Republike Srpske (inspekcija za hranu i vodnu inspekciju) i Institute za zaštitu zdravlja Republike Srpske, a naše aktivnosti vezane za frekvenciju uzorkovanja vode, broj uzoraka i vrstu parametara koji se analiziraju značajno povećali iz preventivnih razloga”, navode iz Vodovoda.

Brana Bočac se nalazi 50 km uzvodno u odnosu na vodozahvat Novoselija, a tok rijeke Vrbas poprima brdsko – planinske karakteristike i odlikuje ga velika moć autopurifikacije.

Napominju da se slična pojava dešavala i ranije, i to 1999/2000. godinu i 2003. godine. Tada su rađene opsežne analize koje nisu pokazale nikakvu promjene u pogledu kvaliteta sirove vode, a nisu utvrđene promjene vezane za kvalitet vode za piće.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!