Društvo

Javni univerziteti u Srpskoj smatraju se reakreditovanim

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da budući studenti nemaju razloga za zabrinutost, jer se oba javna univerziteta u Srpskoj smatraju reakreditovanim, te kao takvi se i u ovom tenutku nalaze u registru akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

“I dalje vodimo intenzivne pregovore i sa Evropskom komisijom u vezi sa tim pitanjem i nadam se pozitivnom ishodu. Tu imamo probleme, prije svega, političke prirode”, rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci. 

Loading...

On je ponovio da je riječ o političkoj opstrukciji političkog Sarajeva i direktora Agencije za akreditaciju visoškolskih ustanova BiH. 

“Nadam se da će Evropska komisija prepoznati napore Republike Srpske i našeg Ministarstva da dođemo do rješenja u ovoj oblasti, prije svega da prizna status reakreditovanih univerziteta u Srpskoj i na međunarodnom planu. U ovom trenutku oni se priznaju kao takvi”, zaključio je Rajčević. 

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH odbila je da, za razliku od Univerziteta u Zenici, u registar BiH upiše, odnosno akredituje univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. 

Agencija je to odbila i pored toga što je Komisija za davanje preporuka o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa na osnovu ranijih pozitivnih mišljenja nadležnih komisija preporučila da se sva tri univerziteta akredituju i upišu u registar. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!