Banjaluka

Moraće češće da voze otpad: Odvoz smeća skuplji za dva feninga

Skupština grada Banje Luka najvjerovatnije će prihvatiti zahtjev „Čistoće“ za poskupljenjem odvoza smeća iz domaćinstava, ali ne 29 odsto, koliko je traženo, nego za oko 19 odsto. Po ovom, odvoz smeća bi poskupio za dva feninga po metru kvadratnom stambenog prostora, odnosno 1,4 KM za prosječan stan od 60 kvadratnih metara.

Zauzvrat, „Čistoća“ će biti obavezana na češći odvoz smeća i povećanje broja ljudstva koji radi na održavanju gradske higijene.

Loading...

Ovo je saopšteno poslije današnje sjednice Kolegijuma Skupštine grada, na kojoj je razmatran dnevni red za predstojeću sjednicu gradskog parlamenta, koja je zakazana za 12. juni.

„Čistoća“ je ranije podnijela zahtjev za poskupljenjem usluga odvoza smeća, argumentujući taj zahtjev poskupljenjem energenata, ali i povećanjem plata radnicima i povećanoj količni otpada.

– Ove godine su opet tražili da se cijena poveća za 29 odsto. Naše kalkulacije su, međutim, pokazale da ima argumenata za poskupljenje od 19 odsto. Radi se o promjeni i porastu ulaznih parametara koji dovode do kalkulisanja cijene čistoće – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je precizirao da se radi o promjeni cijena energenata u odnosu na prošli period kada je povećana, i naročito povećanje cijene radne snage i potrebi angažovanja dodatnog ljudstva i stalno povećanje količine otpada koja se odvozi.

U pripremi sjednice, saopšteno je i da je Banja Luka trenutno najmanje zadužena u poslednjih 10 godina. Po posljednjim podacima, ukupan dug je sa 118 miliona KM u posljesdnjih nekoliko mjeseci smanjen je na 115 miliona KM.

– I po zakonskim parametrima i po stvarnom stepenu opterećenja, Banja Luka ne predstavlja visoko zaduženu lokalnu zajednicu – pojasnio je Radojičić.

Jedna od značajnih tačka dnevnog reda naredne  sjednice jeste rješavanje imovinskih odnosa na jednoj kući koja ometa proširenje saobraćajnice u Obilićevu, odnosno na ukrštanju ulica Braće Jugovića i Pionirske.

– Rješavanjem imovinskih odnosa i uklanjanjem ovog objekta, otvoriće se sasvim drugi režim saobraćaja u Obilićevu. Do sada nije mogao da se presmjeri ni autobuski ni da se rastereti uopšte saobraćaj u ovom naselju – istakao je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine:Odbornici obaviješteni o ispravnosti vode za piće

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, istakao je da je ranije zatražio od Vodovoda  Banja Luka informaciju o ispravnost vode za piće zbog „mrlje“ koja se pojavila u Vrbasu,  te da je isti dan  dostavljen odgovor Vodovoda svim odbornicima da je voda ispravna za piće kako bi se otklonile sve špekulacije. Takođe, napomenuo je da je od odjeljenja za inspekcijske poslove zatražio i informaciju o stanju u Incelu, odnosno, koje su to aktivnosti poduzete i koji su dalji koraci kada je u pitanju zagađenje zemljišta.

-Ono što je bitno jeste da su članovi Kolegijuma prihvatili prijedlog, da gradonačelnik zajedno sa timom koji provodi određene aktivnosti na terenu kada je u pitanju taj lokalitet, da se do početka 33. sjednice Skupštine grada pokuša dostaviti jedna informacija u vezi sa zagađenjem u Incelu, koje su aktivnosti preduzete i koliki je stepen zagađenja, kako bi informisali naše odbornike i sugrađane. Takođe predložio sam da se republičke vlasti još više uključe pogotovo u ovome dijelu koji se odnosi na zbrinjavanje tog zemljišta kada se utvrdi koji je to stepen zagadnjenja jer će sigurno to iziskivati veća finansijska sredstva, te da se građani redovno informišu – rekao je Talić.

 

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!