Magazin

Borovnica: Lijek za anemiju i usporava starenje

Istraživanja su pokazala da su borovnice odličan lijek protiv anemije, da usporavaju proces starenja, utiču na funkciju vida, te zaustavljaju početne faze razvoja karcinoma.

Takođe, štite od bolesti srca i krvnih sudova, a imaju protuupalno djelovanje. Podstiču i razgradnju masti u tijelu i mogu sniziti povišen krvni pritisak. Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje ovog voća daće vam energiju i pospješiti kognitivne funkcije.

Loading...

Osim bobica, i listovi su ljekoviti, jer su prava riznica minerala kalijuma, natrijuma, mangana, hroma, željeza i bakra. Borovnica sadrži i dosta vitamina C, organske kiseline, saponine, šećer i tanine. I osušeni plodovi su ljekoviti – sadrže brojne vrijedne sastojke kao što su flobatanin, invertni šećer, organske kiseline, pektin, vitamin C, karotin.

Plodovi borovnice predstavljaju blagotvorno sredstvo u preventivi i terapiji avitaminoze i hipovitaminoze, kao i u liječenju neinfektivne dijareje kod djece. Poznato je i njihovo dijetetsko djelovanje. Bez obzira na to za šta se koriste, najbolje je uzimati svježe plodove ili sok.

Borovnice su prijatnog, kiselkasto-slatkog i malo oporog ukusa. Ali, ne treba zaboraviti ni da se od ove modrocrne, okrugle, sočne bobice prave ukusni i kvalitetni sirupi, džemovi, kompoti. Jedino što im nakon kuhanja nedostaje je vitamin C.

Izvor

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!