Banjaluka

Dozvoljena gradnja kod vile Paskolo

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na jednoj od svojih posljednjih sjednica donijela je odluku prema kojoj će ubuduće biti moguća gradnja poslovno-stambenih objekata na području Paskoline vile u Banjaluci, objekta koji se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika u BiH.

– Dozvoljena je izgradnja novog objekta u zoni nacionalnog spomenika sa sjeverne i istočne strane Vile Paskolo, dok je sa južne strane potrebno očuvati vizuelni integritet – navodi se u ovoj odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, uz opasku kako je prilikom bilo kakvih građevinskih radova neophodno voditi računa da ne dođe do fizičkih oštećenja ove vile koja se tretira kao nacionalni spomenik prve kategorije.

Komisija je na ovaj način promijenila svoju raniju odluku od 26. oktobra 2010. kada je ovaj reprezentativni objekat proglasila nacionalnim spomenikom i van snage stavila sve razvojne prostorno-planske akte grada Banjaluka vezano za ovu istorijsku građevinu i parcelu na kojoj se ona nalazi.

Komisija je vjerovatno korigovala svoju raniju odluku kako bi izašla u susret poznatom banjalučkom biznismenu Brani Jankoviću, u čijem posjedu se od 2003. godine nalazi ova poznata vila i zemljište. Janković ju je tada kupio od nasljednika i u međuvremenu, u njenoj neposrednoj blizini već izgradio stambeno-poslovni kompleks.

Zašto je ova odluka promijenjena nismo uspjeli dobiti zvanični odgovor. Kako nam je navela službenica za odnose sa javnošću ove komisije, ona nije u prilici da komentariše pomenutu odluku, ističući kako to može uraditi tek nakon što im se pismeno obratimo.

Sagovornik upozorava kako bi se uskoro ista priča mogla ponoviti i sa Fabrikom duvana Banjaluka koja se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika pod zaštitom države.

Nakon stavljanja katanca na vrata ovog nekada uspješnog privrednog kolektiva, mnogi su bacili oko na imovinu ovog preduzeća, a posebno na atraktivno zemljište koje se nalazi u samom centru Banjaluke vrijedno više miliona.

Navodno je za ovo atraktivno zemljište u samom centru grada najviše zainteresovan jedan poznati banjalučki doktor, koji zajedno sa poslovnim partnerima planira gradnju reprezentativnog stambeno-poslovnog objekta.

– Ne bi me začudilo da i u ovom slučaju Komisija promijeni svoj stav, jer  kod nas već godinama unazad krupan kapital i interesi pojedinaca kroje zakone – zaključeno je.

Nekada luksuzni objekat, a danas…

Vilu Paskolo sagradio je industrijalac Emericio Paskolo. Sam objekat spada u red luksuznih stambenih objekata sa vrtom građenim u periodu između dva svjetska rata. Nakon završetka Drugog svjetskog rata u vili su živjeli nasljednici Paskola, a od 1992. godine izvršena je djelimična promjena namjene objekta. Vila se danas nalazi u zapuštenom i devastiranom stanju.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!