Region

Jens Stoltenberg ima ideju za rješenje pitanja Kosova

SKOPLJE – Generalni sekretat NATO Jens Stoltenberg rekao je u Skoplju da Prespanski sporazum treba da predstavlja model za kosovsko pitanje i za cijeli region, prenosi MIA.

On je izjavio da je to primjer koji svjedoči da je moguće da se prevaziđu istorijske razlike i neslaganja.

Prema njegovim riječima, postoji potreba za političkim rješenjem zbog čega, kaže, NATO i podržava dijalog između Beograda i Prištine, jer vjeruje da je dugoročno to jedini način da se prevaziđu razlike.

Odgovarajući na pitanje o prisustvu NATO na KiM, Stoltenberg je rekao da je ono uspostavljeno putem misije KFOR, čiji je zadatak da kreiraju mir i bezbjednost i da zaštite sve zajednice, uključujući i Srbe.

Napomenuo je i da KFOR ostvaruje blisku saradnju sa svim zajednicama koje žive na KiM, te poručio: “Da se ne zaboravi prošlost, ali da se ne uništava budućnost”.

“Prespanski sporazum i napredak koje je postigla Sjeverna Makedonija nakon potpisivanja sporazuma sa Grčkom treba da budu velika inspiracija i model za cijeli region kako bi se prevazišle razlike i krenulo ka budućnosti zajedno”, poručio je Stoltenberg na pres konferenciji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!