Politika

Balaban se tek vratio a već posreduje: DNS-u pristupa i Nedeljko Milaković, bivši poslanik SP-a i kandidat SDS-a

Nakon povratka Budimira Balabana u Demokratski narodni savez, lider ove stranke Marko Pavić već planira naredne transfere, a sljedeća prinova u DNS-u biće Nedeljko Milaković, saznaje opcija.net.

Ovih dana, Nedeljko Milaković treba da se sastane sa Markom Pavićem i dogovori detalje ulaska u DNS, a posrednik u neočekivanoj kombinaciji upravo je Budimir Balaban, novi-stari funkcioner te partije.

Loading...

Milaković je godinama bio direktor Gradskog groblja u Banjaluci i poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini RS. U julu 2018. potvrdio je višemjesečne nezvanične procjene da napušta SP i prelazi u redove Saveza za promjene.

Tada je precizirao da će na oktobarske opšte izbore izaći kao kandidat na listi SDS-a, pri čemu je insistirao na tvrdnji da se neće formalno učlaniti u tu partiju, već će biti nestranačka ličnost. Međutim, na izjašnjavanju građana 7. oktobra dobio je 3.985 individualnih glasova, što nije bilo dovoljno da predstavlja SDS u aktuelnom sazivu parlamenta Srpske.

“Čim je ostao bez mandata, Milaković je izgubio motiv da se zadrži u SDS-u. On nije jedina osoba povezana s tom strankom koja je blizu ulaska u DNS, pošto Pavić direktno ili indirektno pregovara sa još nekoliko ljudi iz SDS-a koji su zainteresovani za promjenu dresa”, kaže izvor iz Demokratskog narodnog saveza.

U Pavićevoj spremnosti da sklopi aranžman sa Milakovićem, presudan razlog je činjenica da on, kao pojedinac, ima prilično snažno glasačko uporište u Potkozarju, odnosno u sjeverozapadnom dijelu teritorije Grada Banjaluka. Taj momenat je upotrebljiv u planovima predsjednika DNS-a da bar djelimično obnovi pozicije svoje stranke u Banjaluci, značajno oslabljene nakon razlaza sa DEMOS-om.

S druge strane, Milakovićev dolazak ima i druge konotacije, koje otkrivaju politički pravac kojim namjerava da krene Pavić. Naime, Milaković je sredinom prošle godine bio prvi prepoznatljivi akter vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koji je javno podržao “Pravdu za Davida”. Sve nedoumice otklonio je kada je, kao član Anketnog odbora NSRS, glasao za izvještaj ovog tijela, iza kojeg je stala opozicija, dok ga je parlamentarna većina odbacila.

“Tu nije kraj, jer je upravo u rejonu u kojem Milaković ima jak lični autoritet među ljudima, Željka Cvijanović, kao kandidat za predsjednika Republike Srpske, ostvarila veoma slab rezultat, pošto su glasači uglavnom poslušali Milakovićeve sugestije. Ovakva reputacija čini Milakovića potpuno neprihvatljivim za saradnju sa stanovišta SNSD-a. Pavić je, naravno, toga svjestan, ali neće odustati od personalnih rješenja spornih za stranku Milorada Dodika. Samo će ih dozirati u narednom periodu. Taj proces će kulminirati uoči lokalnih izbora 2020. godine, kada će se steći uslovi da se DNS otvoreno distancira od vladajućeg bloka i promijeni stranu na političkoj sceni Republike Srpske”, kaže izvor iz ove stranke.

Osim dogovora sa Milakovićem, vrh DNS-a je trenutno fokusiran na rješavanje statusa Budimira Balabana. U toku su nastojanja da se SNSD – s kojim Pavić još ne planira da uđe u otvorenu konfrontaciju – odobrovolji i prihvati prijedlog da Budimir Balaban zamijeni Nenada Nešića na funkciji generalnog direktora “Puteva Republike Srpske”.

“Ako se SNSD saglasi s tim, DNS bi bio spreman na ustupak, pošto bi Balaban, zbog sukoba interesa, morao da napusti Skupštinu grada Banjaluka. Njegov odbornički mandat najvjerovatnije bi preuzela Mira Popović, što bi odgovaralo gradonačelniku Igoru Radojičiću, jer s njom ima korektne relacije. Zbog ranijih iskustava, Radojičić sa Balabanom ne želi nikakvu saradnju, pa bi njegov odlazak iz gradskog parlamenta stvorio preduslove da se na lokalnom nivou, bar privremeno, izglade odnosi SNSD-a i DNS-a”, objašnjava sagovornik portala opcija.net.

U svemu ovome, zanimljivo je da posrednik između Pavića i Milakovića, Budimir Balaban, kao odnedavni kandidat DNS-a za direktora “Puteva Republike Srpske”, ima i podršku Daneta Maleševića, ranijeg ministra prosvjete u Vladi RS, koji je kasnije odstranjen iz izvršne vlasti, jer ga je Dodik svrstao u DNS-ove “mangupe”. U postizbornom periodu, nakon formiranja DEMOS-a, Malešević se nametnuo kao nesporni šef preostalih DNS-ovaca u Gradišci, a svoj autoritet htio je da potvrdi insistiranjem kod Pavića da, po svaku cijenu, mjesto prvog čovjeka Puteva Republike Srpske” pripadne njegovoj filijali unutar stranke.

Iako je, u tom kontekstu, prvobitno imao drugačije kadrovske zahtjeve, Malešević na kraju nije negodovao zbog odluke da Balaban bude kandidat za Nešićevog nasljednika. U tom pomirljivom stavu, odlučujuću ulogu opet je imala “zavičajna linija”, jer je Malešević rođen i odrastao u Čivčijama, a Balaban u Seferovcima. Ova dva sela dijeli Vrbas i pripadaju različitim opštinama, Prnjavoru i Gradišci, ali “vazdušnom linijom” nisu mnogo udaljena, što je dovoljno da se Malešević i Balaban smatraju “zemljacima”.

Izvor
opcija.net
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!