Politika

Pavić: Koalicioni odnosi korektniji nego prije nekoliko mjeseci

BANJALUKA – Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da su odnosi u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj sada korektniji nego prije nekoliko mjeseci i da bi naredne sedmice trebalo da bude potpisan koalicioni sporazum kojim je definisana raspodjela mjesta u javnim preduzećima, agencijama, upravama i drugim pozicijama u javnom sektoru.

“Koalicioni sporazum koji se tiče podjele pozicija je pri kraju, vrlo malo toga je ostalo nedorečenog. Očekujem da će početkom iduće sedmice sve biti otklonjeno i da ćemo potpisati koalicioni sporazum”, rekao je Pavić novinarima u Banjaluci poslije sjednice Predsjedništva DNS-a.

Loading...

On je istakao da očekuje da će to i među koalicionim partnerima i svima kojih se to tiče donijeti stabilnost i sigurnost, jer svako iščekivanje ili neriješeno pitanje donosi nestabilnost.

“DNS je nakon izbora bio pod udarom i kad su mnogi mislili da će se slomiti on je ojačao, uključujući i gradove za koje se mislilo da ga neće biti kao što je Banjaluka gdje su pod prijetnjom iz DNS-a otišli svi funkcioneri, ali nisu mogli prevesti građane i naše članstvo koji su ojačali banjalučki odbor, a tako je u svim sredinama. Koalicioni odnosi su sada korektni i, što se nas tiče, mogli su takvi biti od početka”, naglasio je Pavić.

Prema njegovim riječima, DNS neprekidno radi na svom jačanju i ankete pokazuju da je sada jači nego u vrijeme posljednjih izbora na kojima su ostvarili najbolji rezultat od osnivanja stranke.

“Formirali smo odbore svuda gdje je predsjednik prešao u Demos i kod novih ljudi sam vidio energiju i želju za radom, uspjehom i da se dokaže da DNS nisu napustili članstvo i građani, nego funkcioneri. Formirali smo nove odbore u Banjaluci, Šipovu, Ribniku, Čelincu, Srpcu, Stanarima, Zvorniku, na Palama i Sokocu. To govori koliko je predsjednika napustilo DNS od naša 62 odbora i da informacije o masovnom odlasku nisu bile tačne”, kaže Pavić.

On je rekao da je Predsjedništvo DNS-a konstatovalo da je neophodno što prije formirati vlast na nivou BiH jer to nije samo političko, nego i veliko ekonomsko pitanje, jer mnogi projekti stoje zato što ne mogu proći proceduru u organima na nivou BiH.

“Dogovorili smo se da na nivou BiH idemo zajedno sa SNSD-om i SP-om. Politika koju vode srpski predstavnici na nivou BiH zagovara brzo formiranje vlasti i omogućavanje realizacije volje građana. Želimo istovremeno da se pristupi promjeni Izbornog zakona i da bude omogućeno Srbima u četiri kantona u Federaciji BiH da budu konstitutivan narod. Želimo da se rješavaju životna pitanja naših građana i privrede”, naglasio je Pavić.

On je poručio da niko nema pravo da blokira volju naroda da što prije bude formirana vlast kao što je učinjeno u Srpskoj i da se počne raditi.

“Mi smo sada postali područje na kojem nema sigurnosti za investicije i vidljivo je da njihov nivo opada. Kapital je nesiguran zato što nema vlasti i taj problem moramo što prije otkloniti”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, DNS nije pristalica stranog uplitanja u formiranje vlasti u BiH.

“Neki predstavnici iz FBiH su uvijek trčali u Brisel, Vašington ili London da dogovore neke stvari, a nisu došli u Banjaluku ili nas pozvali u Sarajevo da to dogovorimo bez uplitanja bilo koga sa strane. Mi u DNS-u razumijemo zabrinutost međunarodne zajednice za situaciju u BiH, ali smatramo da to stanje moramo mi rješavati. Nama treba njihova podrška, a ne da rješavaju stvari za koje smo mi zaduženi”, kaže Pavić.

On je rekao da je sjednica Glavnog odbora DNS-a zakazana za 29. jun u Banjaluci na kojoj će biti razmatrana pitanja koja je razmatralo Predsjedništvo, kao i druge aktuelne teme. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!