Društvo

HEMIKALIJE SVE UNIŠTILE: Gornji dio Spreče i dalje zona bez ribe

Godinu dana nakon što su hemikalije iscurile iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu i uništile ribu u slivu Spreče, uočeno je prisustvo ribe oko ušća, ali gornji dio ove rijeke je i dalje mrtva zona, rekao je Srni član Upravnog odbora Ribarskog saveza Republike Srpske Darko Mitrović.

Mitrović je upozorio da, zbog prisustva hemijskog taloga u riječnom koritu, primjerci ribe koji se i nađu u rijeci nisu ispravni za ishranu.

On je istakao da je u slivu rijeke Spreče dugoročno pričinjen totalni pomor ribe zbog hemikalija koja se puštaju vodu, a, osim hemijske industrije, divlje deponije i šljunkare znatno ugrožavaju riblji fond i u slivu rijeke Bosne.

Mitrović je naveo da je posljednji akcident bio u aprilu prošle godine, kada je zbog hemikalije koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu pričinjen totalni pomor ribe u slivu rijeke Spreče koja je nekada bila prirodni rezervat.

– Izvršen je totalni pomor plemenitih vrsta ribe – šarana, soma, smuđa, kao i takozvane bijele ribe – izjavio je Mitrović i dodao da je prošlogodišnji pomor stavio tačku i na kontinuirano zagađenje sliva rijeke Spreče.

On je pojasnio da je Spreča, zbog termalnih izvora i konfiguracije terena, za dva stepena toplija od Bosne u koju se uliva, zbog čega je i bila bogata raznovrsnom ribom.
Mitrović kaže da je ugrožen i riblji fond u rijeci Bosni zbog hemijske industrije koja je stacionirana uzvodno, ali i zbog velike koncentracije šljunkara.

“U riječno korito ulaze bageri i kamioni, ispušta se motorno ulje, odlažu se gume i smeće. Mehanizacija uništava riječni tok i normalnu migraciju ribe”, upozorio je Mitrović.

On je istakao da nadležni organi nemaju sluha za zahtjeve ribarskih udruženja da se aktivnosti oko eksplatacije šljunka i minerala obustave tokom mrijesta ribe u periodu od marta do aprila.

Mitrović je naveo da je na području Doboja evidentirano 179 divljih deponija, koje se i nakon uklanjanja ponovo stvaraju.

“Veliki dio otpada na kraju završi u vodi, a tome, osim ljudskog faktora, pogoduju visoki vodeni talasi koji kupe smeće sa priobalnih deponija”, rekao je Mitrović.

U svijetu sa danas obilježava Dan zaštite životne sredine – 5. jun, koji je utvrđen odlukom Generalne skupštine UN.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!