Društvo

Izuzetno TOKSIČAN i potencijalno KANCEROGEN: Piralen mora da bude izvezen i uništen

U BiH nema mogućnosti da se uništi piralen, zbog čega je neophodno da takva toksična materija bude izvezena u zemlje koje imaju tehničke kapacitete za uništavanje te vrste opasnog otpada, rekla je danas šef Katedre zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dušica Pešević.

Govoreći o ekološkom akcidentu koji se nedavno dogodio u bivšoj fabrici “Incel” u Banjaluci, Peševićeva je rekla da je piralen dokazano izuzetno toksična i potencijalno kancergogena materija koja je akcidentnom situacijom izlivena na zemljište, čime je dospjela i u vazduh, a putem zemljišta i u vodu. 

Loading...

“Piralen spada u opasan otpad i u BiH nema mogućnosti da uništimo tu vrstu opasnog otpada. Zbog toga je neophodno da takva vrsta toksičnih materija bude izvezena u inostranstvo u zemlje koje imaju tehničke kapacitete za uništavanje i te vrste opasnog otpada i sličnih opasnih otpada koji postoje u BiH”, izjavila je Peševićeva novinarima u Banjaluci. 

Govoreći o sagorijevanju piralena, Peševićeva je rekla da on ima štetne posljedice po kvalitet vazduha, posebno što se tiče emisije dioksina i furana, koji takođe spadaju u perzistentne organske polutante. 

Ona je istakla da posljedice zavise od koncentracije piralena koja je dospjela u zemljište i u vazduh. 

Peševićeva je rekla da bi u narednom periodu trebalo proširiti istraživanja i uzeti uzorke iz šireg područja oko bivše fabrike “Incel” da bi se moglo nešto više reći o konkretnim posljedicama. 

“Ono što znamo iz literature i iz dosadašnjih akcidentnih situacija jeste da povećane količine piralena i dioksina koje nastaju sagorijevanjem piralena imaju štetne efekte na zdravlje stanovništva u smislu promjena na koži, uticaja na imuni sistem, respiratorni sistem, reproduktivni sistem i drugo”, istakla je Peševićeva. 

Dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić potvrdio je da nije moguće takav otpad zbrinjavati u Srpskoj i da se on mora zbrinjavati negdje u inostranstvu. 

“Kakvi su postupci i mehanizmi zbrinjavanja, morate pitati druge institucije”, rekao je Trbić, koji je klimatolog. 

Odgovarajući na pitanje novinara kako je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske reagovao na ekološki akcident u bivšoj fabrici “Incel”, Nebojša Lukić iz tog fonda rekao je da Fond nema nadležnosti nad time i da će biti aktivan mehanizam kad taj problem bude rješavan na način da se sufinansira i nađu određeni mehanizmi da to pitanje bude riješeno. 

Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Republički hidrometeorološki zavod danas su povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine na ovom fakultetu organizovali stručna predavanja iz oblasti kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj kojima su, osim studenata, prisustvovali i učenici Gimnazije, Građevinske škole i Ugostiteljske škole iz Banjaluke. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!