Region

Rijeke se povlače, VANREDNA situacija i dalje na snazi

Vanredna situacija je i dalje na snazi u gotovo čitavoj Srbiji u oblastima koje su prethodnih dana bile pogođene poplavama, osim Vojvodine.

Danas je na snazi žuti meteo-alarm, a hidrolozi upozoravaju samo na porast manjih bujičnih vodotokova u centralnoj, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. 

Loading...

Proradila su klizišta, odsječeni su putevi, oštećeni mostovi, javio je RTS. 

Poslije jakih kiša voda se iz većine poplavljenih područja u centralnoj i zapadnoj Srbiji povlači, ali je u nekim mjestima, poput Sirče, i dalje kritično. 

Velika šteta nanesena je i Kraljevu, gdje je poplavljeno više od 400 kuća i objekata, oštećeno ili potpuno uništeno 16 mostova, a saobraćaj je prekinut na 20 putnih pravaca. 

Razmjere štete znaće se tek nakon što na teren izađu komisije za procjenu. 

Selo Adrani i naselje Grdica najviše su bili pogođeni poplavama, čak treći put u posljednjih pet godina. 

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da kada padne toliko kiše, ne pomažu ni obaloutvrde ni kanali. 

Osim što je poplavljeno oko 450 kuća, seoskih domaćinstava, ekonomskih i privrednih objekata u ovim poplavama uništeno je 16 mostova. 

Više od 20 lokalnih puteva je još u prekidu. Iz domova je evakuisana 121 osoba. Vanredno je i dijelovima opštine Vrnjačka Banja. 

RTS javlja da se voda povlači, za 30 centimetara niži je nivo Zapadne Morave. 

U opštini Lučani poplavljeno je 250 domaćinstava, a komisije za procjenu štete su od juče na terenu. Čiste se javne površine i privatni objekti. Trenutno je najvažnije da se prije toplih dana očiste, kako bi se izvršila dezinfekcija. 

U Lučanima, Guči i okolnim selima šteta je velika, a mnogi i dalje ne mogu da se vrate u poplavljene kuće. Sto pedeset ljudi moralo je da napusti svoje domove. Oni koji nisu mogli da odu kod rođaka i prijatelja, smješteni su u Guči u javnim objektima. 

Oštećeno je dvadesetak mostova. Neke je moguće osposobiti, a neki su u potpunosti zatvoreni. 

Rijeke se vraćaju u korita, radi se na raščišćavanju u čemu pomaže i vojska. Sa građevinskim mašinama pokušavaju da uspostave saobraćaj u gornjem dijelu Dragačeva.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!