Hronika

PU Prijedor: Za dva mjeseca evidentirana 193 migranta

Pripadnici Policijske uprave Prijedor u prva dva mjeseca ove godine evidentirali su i kontrolisali 193 migranta, u poređenju s dva lica u istom periodu prošle godine, izjavio je danas načelnik ove policijske uprave Sretoja Vujanović.

Najveći porast je na području opštine Kozarska Dubica, i to 127, a po strukturi najveći broj ih je iz Irana i Pakistana, oko 50 odsto od ukupnog broja – rekao je Vujanović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je podsjetio i na slučaj s početka februara kada je jedno lice iz Federacije BiH automobilom i priključnim vozilom prevozilo 18 migranata u namjeri da ih preko rijeke Une ilegalno prebaci u Hrvatsku.

Protiv tog lica Policijska uprava Prijedor podnijela je izvještaj Tužilaštvu BiH za krivično djelo krijumčarenje lica.

– Policijski službenici na terenu pridržavaju se zaključaka koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske i tom prilikom se prije svega bezbjedno i humano postupa prema migrantima s ciljem omogućavanja nesmetanog transporta preko teritorije Republike Srpske do njihovih odredišta odnosno centara u Unsko-sanskom kantonu i Sarajevu – naveo je Vujanović.

On je dodao da je Policijska uprava Prijedor započela represivne mjere i radnje u sprovođenju Zakona o oružju i municiji, te da je u prošlom mjesecu evidentirano 10 prekršaja kod lica koja nisu blagovremeno zamijenila oružne listove, oružje im je oduzeto, a lica prijavljena sudu za prekršaje.

– Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedoru u februaru je održan povoljan bezbjednosni ambijent po svim praćenim oblastima. Nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela, niti incidenata koji bi u znatnoj mjeri izazvali uznemirenje građana – zaključio je Vujanović.

Načelnik sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u februaru evidentirano 95 krivičnih djela, od kojih 79 iz opšteg kriminaliteta, osam iz privrednog, pet zloupotreba droga, dva iz bezbjednosti saobraćaja i jedno krijumčarenje ljudi.

– Od ukupno evidentiranih 37 je po nepoznatom izvršiocu, od kojih su rasvijetljena 22. Tužilaštvima je podneseno 87 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 88 lica, od kojih su 30 povratnici u činjenju krivičnih djela, a jedno lice je maloljetno – rekao je Mikanović i dodao da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 53,7 odsto, a ukupna 80,8 odsto.

Načelnik sektora policije Mario Milašin rekao je da je u februaru zabilježeno 19 narušavanja javnog reda i mira ili za 13 odsto manje nego lani u istom periodu, 27 prekršaja Zakona o javnom redu i miru ili za 28 odsto manje nego lani, te 51 saobraćajna nezgoda ili za 25 odsto manje nego lani, od čega jedna sa smrtno stradalim licem.

– Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ukupno je evidentirano 2.182 prekršaja ili 22 odsto više nego u istom periodu predhodne godine. Iz saobraćaja je isključeno 72 vozila ili više za 44 odsto, te 175 vozača, od kojih zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 133 vozača ili u prosjeku pet vozača dnevno – dodao je Milašin.

On je pozvao vozače traktora da koriste tehnički ispravne mašine i pridržavaju se zakonskih odrebi, posebno naglašavajući upotrebu žutog rotacionog svjetla na traktoru i ispravnost svjetlosne signalizacije i na traktoru i na priključnim vozilima.

(SRNA)

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!