Politika

Dodik: Krak “Turskog toka” kroz RS bi koštao oko 300 miliona evra

SANKT PETERBURG – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi izgradnja kraka ruskog gasovoda “Turski tok” kroz Republiku Srpsku koštala oko 300 miliona evra.

“Gasovod koji bi se gradio bio bi finansiran od ‘Gasproma’ uz naše učešće koliko možemo. Negdje oko 300 miliona evra koštala bi izgradnja tog gasovoda, sa stanicama, koje treba da pojačaju pritisak”, rekao je Dodik za “Alternativnu televiziju” nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Upravnog odbora “Gasproma” Aleksejom Milerom.

Loading...

On je istakao da bi do jeseni trebalo da bude urađen projekat, koji će raditi ruska kompanija “Gasprom”.

“Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i da na operativnom nivou dogovorimo kako dalje”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska će pristupiti ugovaranju prolaska gasovoda kroz određene posjede, odnosno neće biti izuzimanja zemljišta nego će se plaćati naknada da se cijevi ukopaju.

Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su danas na sastanku sa Milerom u Sankt Peterburgu gasifikaciju Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je ovaj sastanak kao jedan od najvažnijih tokom posjete Sankt Peterburgu, gdje je boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu, te je pojasnio da je cilj bio da se obezbijedi saglasnost “Gasproma” za podršku gasifikacije Republike Srpske i stvaranje boljih potencijala za snabdijevanje cijele BiH gasom.

Dodik je podsjetio na ranije razgovore o “Južnom toku” i na određen nivo dogovora, koji je podrazumijevao izradu idejnog projekta, ali da je to stalo kada i priča o “Južnom toku”.

“Sada se to rehabilituje. Mi smo na istoj trasi. Ona podrazumijeva gasovod, primarni koji bi išao od Bijeljine, odnosno od ulaza preko Drine, pa do Banjaluke i Prijedora i imao priliku da u nekoj perspektivi izađe prema Hrvatskoj ili Federaciju BiH”, objasnio je Dodik.

Dodik je istakao da je dogovoreno rješenje za Republiku Srpsku, te da još treba da se vidi kakvi su interesi FBiH.

“Ovim smo dogovorili jedno cjelovitno rješenje za gasifikaciju Republike Srpske, ostaje da vidimo koji je interes u FBiH za to. Moraćemo da modernizujemo taj gasovod i povećamo protok. Gospodin Miler poznaje sve podatke i poznati su problemi kao što je to da Savjet ministara treba dati saglasnosti za prelazak granice”, objasnio je Dodik.

On je istakao da je važno dobiti što je moguće bolje uslove za izgradnju gasovoda.

“Ako tu bude ‘Gasprom’, možda dobijemo i povoljnije cijene za sam gas. U okviru ovog dogovoreno je da se grade dvije gasne elektrane, kako je to predviđeno i u projektu ‘Južnog toka’. Jedna u Banjaluci, a jedna u Prijedoru. Sa pogonom koji se gradi u Zvorniku, na bazi ukapanja tečnog gasa, što znači da bi se volumen gasa smanjio za 600 puta i bio pripremljen za transport u one dijelove gdje gasovod neće moći doći”, precizirao je Dodik.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!