Region

HDZ u padu, SDP raste, Živi zid se prepolovio

ZAGREB – U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, koje je večeras objavio RTL, vidljive su ogromne promjene u trendovima koje su rezultat izbora za Evroparlament.

HDZ nastavlja negativni trend

Najviše se to vidi kod Živog zida, ali i kod ostalih stranaka, pa i vodećeg HDZ-a, što je dovelo do promjene u omjeru snaga političkih stranaka na vrhu.

Gotovo upola manju podršku bilježi Živi zid, Most je istisnut s treće pozicije, a nastavljaju se trendovi pada, odnosno rasta dviju vodećih stranaka.

Pad HDZ-a, rast SDP-a

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom juna (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i dalje bio relativni izborni pobjednik, no bilježe pad podrške. Bira ih 26,5 odsto ispitanika (prema 27,3 odsto iz juna), što jest više nego što su osvojili na EU izborima, ali treći mjesec zaredom podrška im pada. Glavna stranka vladajuće koalicije u negativnom trendu već pet mjeseci, a ovomjesečna je izborna potpora vodeće stranke najslabija još od avgusta prošle godine.

U istom periodu SDP bilježi rast, i to drugi mjesec zaredom. Na krilima dobrog evropskog rezultata sada ih bira 20,4 posto ispitnika (prema 17,4 odsto iz maja), što je najbolji rezultat SDP-a u proteklih godinu dana.

Kolakušić ima sedam odsto

Najveći međumjesečni dobitnik je nezavisna lista Mislava Kolakušića koja je s podrškom od 7 odsto prvi put postala treća snaga (prema 2,8 odsto početkom maja). Istisnuli su raskoljeni Živi zid kojem se potpora u odnosu na maj gotovo prepolovila (5,4 odsto u junu u odnosu na majskih 9,6 odsto). Uslijed javnih prepucavanja, optuživanja, stranačkog prljavog veša i napuštanja stranke, Živi zid je najveći međumjesečni gubitnik.

Pada podrška Mostu, HNS-u, HSS-u…

Raste stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Neovisne za Hrvatsku bira 4,3 odsto ispitanika (prema 3,8 odsto iz maja). Most je tek šesta opcija s 4 odsto potpore, što je gotovo triprocentna poena manje nego u maju (u maju 6,6 odsto). Neznatno pada i HSS, na 3,1 odsto (3,3 odsto u maju), dok HNS, partner HDZ-a u vladi, blago raste, ali i dalje je daleko od praga s 2,9 odsto (2,8 odsto u maju).

Baš kao i stranka Pametno s 2,2 odsto podrške. Istu podršku ima i stranka Ruže Tomašić kojoj je, u odnosu na maj, podrška čak četiri puta veća. A dok zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ratuje s partnerkom u vladi Blaženkom Divjak, izgubio je postotni poen u odnosu na mjesec ranije (sada je na 2 odsto). Sve ostale stranke imaju tek oko 1 odsto podrške, pa tako i Glas Anke Mrak Taritaš i Start Dalije Orešković; obje stranke padaju na 0,9 odsto. Neodlučnih je 10,3 odsto (prema prošlomjesečnih 9,6 odsto).

Predsjednica najpozitivnija političarka

Ispitanici političarima i dalje nisu impresionirani, ali najviše ih pozitivno ocjenjuje predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Aktuelna predsjednica najčešći je izbor za najpozitivniju političku osobu u državi. Tako misli 15,3 odsto ispitanika (prema majskih 15,7 odsto), ali ovo je njezin najniži postotak pozitivnog doživljaja u proteklih godinu dana.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!