Društvo

Ministarstvo u Sarajevu dijeli 1.000 KM po građaninu koji se opredijeli za prirodni gas

SARAJEVO – Imajući u vidu zajedničku misiju, a to je poboljšanje kvaliteta vazduha u Kantonu Sarajevo, te stimulisanje građana da koriste prirodni gas kao okolinski najprihvatljiviji energent, projekti subvencioniranja troškova izgradnje gasnih priključaka u Kantonu, kao i rekonstrukcije unutrašnjih gasnih instalacija nastavljaju se i u 2019. godini.

Projekte finansira Ministarsto prostornog uređenja, zaštite okoliša i građenja Kantona Sarajevo, a realizuje KJKP Sarajevogas d.o.o Sarajevo, vodeći se strateškim opredjeljenjem preduzeća i nastojanjima da se Kanton Sarajevo uvrsti među ekološki proaktivne sredine, te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi.

I ove godine, planirana su sredstva u iznosu od 1.000 KM (bez PDV-a) po korisniku.

Troškovi koji idu na teret ministarstva uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka, te nabavku i ugradnju regulaciono-mjernog seta. Iznos troškova koji prelazi 1.000 KM korisnik subvencije uplaćuje iz vlastitih sredstava.

Javni pozivi za izbor korisnika subvencije otvoreni su do 18. maja 2019. godine, a kompletan sadržaj je dostupan na web stranici Kantona Sarajevo – https://mpz.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi

Na javni poziv mogu aplicirati svi građani Kantona Sarajevo, a prednost prilikom bodovanja imaće domaćinstva čiji je nosilac korisnik subvencije troškova grijanja na čvrsta goriva, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom, domaćinstva čiji je član dijete sa posebnim potrebama, kao i domaćinstva čiji je nosilac nezaposlena osoba ili penzioner.

Implementacija ovog projekta počela je prošle godine, a subvenciju je ostvario 451 korisnik. Zahvaljujući prije svega cjenovnoj prednosti prirodnog gasa ali i potrebi da se poboljša kvalitet vazduha u Kantonu Sarajevo, i u narednom periodu očekuje se rast broja zainteresovanih građana za korištenje okolinski najprihvatljivijeg energenta.

(Klix)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!