Društvo

Prošle godine u Banjaluci kažnjeno više od 1.500 pješaka

Policajci su prošle godine kaznili 1.507 pješaka koji su prelazili preko ulice mimo pješačkog prelaza, potvrđeno je u Policijskoj upravi Banjaluka.

“Ukupan zbir kazni po osnovu izdatih prekršajnih naloga pješacima u našem gradu prošle godine iznosio je 57.620 KM”, rekli su u PU Banjaluka.

Loading...

Istakli su da su pješaci prelazeći ulice mimo pješačkog prelaza prekršili zakon i ugrozili bezbjednost saobraćaja.

Građani ne poriču da ponekad pretrče ulicu na mjestima na kojima to ne bi smjeli.

“Nekad, kada žurim, pretrčim ili pređem ulicu mimo pješačkog prelaza. Najprije pogledam ima li automobila sa obje strane, a onda brzo pređem ulicu, jer nemam vremena čekati”, priznaje dvadesetšestogodišnji Aleksandar T.

Ovom mladiću, ali i ostalim građanima, stručnjaci savjetuju da budu oprezni, jer to što pretrčavanjem pokušavaju da uštede koji sekund, može da ih košta i života.

“I pored izgrađenih pothodnika, pasarela i dovoljnog broja pješačkih prelaza, dosta pješaka pređe mimo pješačkog prelaza i time uzgrožavaju svoju i tuđu bezbjednost u saobraćaju, što je izraženo posebno na zapadnom tranzitu, i apelujem na sve pješake da se pridržavaju obilježja i poštuju zakon”, rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

U MUP-u RS, u okviru svojih poslova i zadataka, sprovode niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju podizanja svijesti kod građana da ulice prelaze na pješačkim prelazima.

“Preventivne aktivnosti odnose se na sprovođenje akcije ‘Zaštitimo djecu u saobraćaju’, u okviru koje se vrši edukacija najmlađih učesnika u saobraćaju, kao i informisanje javnosti prije početka sprovođenja naloženih akcija ‘odnos vozač – pješak’, u kojima se apeluje na građane da koriste obilježeni pješački prelaz prilikom prelaska kolovoza”, dodali su u Policijskoj upravi.

Kazne

Kazna za pješake koji prelaze preko pješačkog prelaza kada je na semaforu crveno svjetlo je 50 KM, a prelazak mimo pješačkog prelaza je 40 KM. U prvih sedam dana od dobijanja plaća se 50% kazne.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!