Kultura

Vizantijsko nasljeđe pod skutima Banskog dvora

​BANJALUKA – Najznačajnija regionalna interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević i njen hor “Melodi” još jednom su opravdali svjetsku reputaciju koncertom koji su u subotu veče održali u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Na elegantan i veoma ubjedljiv način Ljubojevićeva je zajedno sa svojim horom dočarala publici raskoš, radost i bogatstvo pravoslavnog pojanja i izazvala ovacije svih koji su se našli u Banskom dvoru. U nešto više od sat vremena Ljubojevićeva je u različitim vokalnim kombinacijama predstavila izuzetno vizantijsko kulturno nasljeđe. Vrhunski glasovi umjetnika koji čine hor “Melodi” i glas Ljubojevićeve predstavili su ovdašnjoj publici srpske, ruske i grčke duhovne pjesme.

“Svaki susret s publikom jeste momenat kad shvatite koliko ste uspeli da prenesete i podelite to što ste želeli. A, ono što smo mi želeli, između ostalog i ovim koncertom, je da prenesemo modernom čoveku nešto što je zaboravljeno i potisnuto. Kako napraviti taj most moja je večita inspiracija”, kazala je Ljubojevićeva.

Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe, dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju anđeoskim. Impozantna biografija je svrstava u red vodećih izvođača i pobornika muzičke baštine zemalja vizantijskog kulturnog kruga.

Divna nastupa sa svojim ansamblom “Melodi”, koji je osnovala s grupom prijatelja 1991. godine. Nastupali su u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta. Ipak, publika u Banjaluci ostala je zakinuta makar za kratko obraćanje Ljubojevićeve, ali i za kompozicije većini poznate “Agni partene” i “Od kada tebe volim”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!