Politika

Džaferović: SDA ne blokira formiranje vlasti

SARAJEVO – Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je da ova stranka ne blokira formiranje Savjeta ministara, te dodao da bi, što se tiče SDA, vlast na nivou BiH trebalo da bude formirana odmah.

“Potrebno je samo da se poštuje Ustav BiH i zakoni ove zemlje”, izjavio je Džaferović novinarima nakon kolegijuma Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Loading...

Prema njegovim riječima, SNSD odbija da sprovodi zakone i odluke koji se odnose na sardnju sa NATO-om, a “neki njeni kadrovi već su počeli dovoditi u pitanje i evropski put BiH jer im se ne sviđaju preporuke i mišljenje Evropske komisije”.

Džaferović je istakao da za SDA nije problem da predsjedavajući Savjeta ministara bude kandidat SNSD-a, te dodao da ova stranka traži da se taj kandidat obaveže na poštivanje Ustava i zakona, te da ih sprovodi.

“Neka to potvrdi članovima Predsjedništva BiH koji treba da mu daju mandat, neka prezentuje plan rada, koje će reforme prioriteno sprovoditi, te kakav mu je plan za ubrzavanje evropskog i NATO puta BiH”, rekao je Džaferović.

On kaže da je podržao zahtjev hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da bude održana vanredna sjednica Predsjedništva u vezi sa migrantskom krizom jer Predsjedništvo mora da preduzme mjere kako bi bili zaštićeni interesi BiH.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, on je istakao da SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u taj proces.

“Čudan je princip HDZ-a koji poziva da se uspostavljanje vlasti na nivou BiH ne uslovljava ničim, a uspostavljanje vlasti na nivou FBiH uslovljava usvajanjem izbornog zakona”, ocijenio je potpredsjednik SDA.

Odgavarajući na pitanje novinara da li je primio pismo potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružice Jukić, u kojem se traži intervencija Predsjedništva kod UN, Džaferović je rekao da je BiH potreban objektivan, nepristrasan i funkcionalan sistem sudske vlasti koji će regulisati VSTS, a koji će biti krajnje profesionalan, u skladu sa zakonom o tom savjetu.

On je poručio članovima VSTS-a da “dobro iščitaju poruke koje su stigle od OHR-a, OEBS-a, te Evropske komisije i nekoliko ambasada”, dodavši da te poruke shvate dobronamjerno, a ne kao miješanje.

Kada je riječ o odnosima BiH i Hrvatske, Džaferović je rekao da su dobri odnosi BiH sa susjedima jako bitni.

“Odnosi BiH i Hrvatske moraju se graditi jedino na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i na principima reciprociteta”, istakao je Džaferović, dodavši da se ponašanje hrvatskih zvaničnika kada je riječ o izgradnji pelješkog mosta, odlaganju otpada na Trgovskoj gori, imovini fizičkih i pravnih lica BiH, ne uklapa u ove principe.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!