Banjaluka

Banjaluka dobija sistem o zauzetosti parkinga

Grad će do kraja godine dobiti sistem koji pokazuje zauzetost parkinga, odnosno koliko trenutno parking ima slobodnih mjesta za parkiranje, na dva najfrekventnija parkinga – “Kraš” i stara autobuska stanica.

Ovaj sistem će biti ugrađen ako odbornici 30. maja na sjednici Skupštine grada usvoje prijedlog izmjena i dopuna Programa uređenja građevinskog zemljišta Odjeljenja za saobraćaj i puteve za ovu godinu.

Loading...

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je za “Nezavisne” da će nakon uvođenja nulte zone parkiranja i redizajna saobraćajne signalizacije, ovaj pilot projekat u vidu uvođenja sistema za informisanje korisnika biti novina za grad.

“Ovaj sistem će lijepo izgledati i biće koristan građanima jer će odmah pri samom ulasku u parking pisati da li ima slobodnih mjesta i koliko”, objasnio je Sandić.

Naglasio je da će u prvoj, probnoj fazi na ulazima na parkinge “Kraš” i stara autobuska stanica biti postavljeni sistemi koji korisnicima daju informacije o zauzetosti parkirališta, odnosno broju slobodnih parking mjesta.

“Na ovaj način će se uticati na smanjenje bespotrebnog kruženja vozila u potrazi za slobodnim parking mjestom, smanjenje gužve u zoni parkirališta i bespotrebno dodatno opterećenje saobraćajnica”, objasnio je Sandić.

Prema njegovim riječima, za ove aktivnosti je budžetom, odnosno programom rada Odjeljenja za saobraćaj i puteve, obezbijeđeno 25.000 KM, a raspisivanje javne nabavke se očekuje početkom juna.

Građani koje smo pitali šta misle o ovom sistemu kažu da bi on bio izuzetno koristan i da bi zahvaljujući njemu izbjegli bespotrebno gubljenje vremena vozeći se po parkingu tražeći slobodno mjesto.

“Na ovaj način bismo odmah vidjeli da nema mjesta i potražili drugi parking. Uštedjeli bismo i vrijeme jer kad vidimo da nema mjesta odmah produžimo dalje u potragu”, rekao je jedan od vozača.

On smatra da bi i na ostalim parkinzima trebalo da bude uveden ovaj sistem.

Sandić je rekao da je osnovna uloga uvođenja naplate parkiranja kontrolisano korištenje prostora i omogućavanje što većem broju korisnika da parkiraju vozilo i efikasno obave ono zbog čega su došli.

“Naplata parkiranja takođe je uvedena zbog sprovođenja regulativnih mjera u stambenim zonama u kojima je prisutan problem parkiranja zaposlenog stanovništva”, dodao je Sandić.

Brojke:

67 parkirališta u gradu

4.920 parking mjesta

2 javne garaže

(nezavisne.com)

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!