Privreda

Subvencijama stimulišu ekonomski rast

​BIHAĆ – Vlada USK osigurala je u budžetu 400.000 maraka i tim sredstvima će tokom 2019. godine subvencionirati kamate subjektima male privrede koji posluju na području Unsko-sanskog kantona, potvrdio je Nijaz Kadirić, kantonalni ministar privrede.

Prema njegovim riječima, cilj ovog programa je pomoć ovdašnjoj ekonomiji kroz unapređenje postojećih i otvaranje novih privrednih subjekata, podršku održanju postojećeg nivoa proizvodnje, kao i održanje te povećanje postojećeg broja radnih mjesta. Inače, ovo je već treća godina kako Vlada USK provodi ovaj projekat i on je već pokazao punu ekonomsku opravdanost.

Loading...

“Mi smo već pokrenuli proceduru javnog poziva prema bankama i očekujemo da se one jave. Cilj nam je da naši privrednici dobiju povoljne kredite po niskim kamatnim stopama i plan je da to na godišnjem nivou bude 1,5 posto”, istakao je Kadirić.

Prema njegovim riječima, tokom prošle godine u ovome projektu sudjelovalo je 20 privrednika, te je tom prilikom povučeno i investirano oko šest miliona kreditnih sredstava.

“Ove godine očekujemo da taj iznos bude uvećan na 10 miliona maraka, što će biti značajna investicija u privredu koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta”, kazao je Kadirić. Prema njegovim riječima, Vlada USK će u narednom periodu odabrati banku u kojoj će ova sredstva biti deponovana, a utvrđeni su i kriterijumi za buduće korisnike ovog programa.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!