Nauka i tehnologija

Odluka o 4G mreži usvojena bez saglasnosti Srpske

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske i njeno Ministarstvo saobraćaja i veza nisu dali saglasnost za usvajanje Odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, koja je usvojena u Savjetu ministara BiH, a kojom se praktično omogućava uvođenje 4G mreže u BiH.

Loading...

“Ministarstvo saobraćaja i veza RS uputilo je 11. marta 2019. godine dopis predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, kojim traži da se usvajanje odluke odloži dok se za istu ne pribavi pozitivno mišljenje nadležnih institucija Srpske”, potvrdili su “Nezavisnim” juče u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Dopis Ministarstva očigledno nije bio dovoljan s obzirom na to da je Savjet ministara BiH na sjednici održanoj isti dan kada je poslat dopis usvojio spornu odluku, kojom je, između ostalog, definisano da će telekom operater za 4G mrežu morati izdvojiti 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS pojašnjavaju da je Vlada na sjednici u maju prošle godine usvojila zaključak kojim ne prihvata Nacrt odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje javnih elektronskih komunikacijskih usluga putem mobilnih pristupnih sistema i traži izmjenu u dijelu da se jasno definiše raspodjela sredstava na ime dodijeljene dozvole i to uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade RS. Nakon toga, tačnije 18. februara ove godine, u Ministarstvo saobraćaja i veza RS stigao je dopis Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) s prijedlogom odluke koji je izmijenjen u odnosu na nacrt, ali ne u dijelu na koji je Ministarstvo ranije dalo primjedbe, te je iz tog razloga dato negativno mišljenje.

U suštini, Vladi RS i Ministarstvu saobraćaja i veza sporno je to što će sredstva koja se naplate po osnovu dozvole za 4G mrežu raspoređivati po odluci Savjeta ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

U Savjetu ministara BiH juče smo pokušali doći do Odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, ali su nam rekli da tu odluku tražimo od RAK-a.

Sa druge strane, u RAK-u su nam rekli da nisu u mogućnosti dostaviti odluku koja je usvojena na sjednici Savjeta ministara BiH zbog proceduralnih razloga.

“Nakon što iz Savjeta ministara BiH Agenciji formalnim putem bude dostavljena usvojena odluka, Agencija će istu objaviti u ‘Službenom listu BiH’, a tek nakon stupanja n snagu, odluka će biti dostupna široj javnosti”, rekli su nam u RAK-u.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!