Politika

Šokantna zamjena u oktobru: Stevandić umjesto Dodika u Predsjedništvu!

Nenad Stevandić je, po svemu sudeći, predodređen da zamijeni Milorada Dodika na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH, ukoliko SNSD ostvari pobjedu na ovoj poziciji na Opštim izborima u oktobru, saznaje se iz dobro obaviještenih izvora u vrhu SNSD-a.

U javnosti se već nekoliko mjeseci spekuliše da je kandidatura Dodika na mjesto člana u Predsjedništvu BiH nešto što on lično ne želi, niti mu ta uloga omogućava adekvatnu poziciju koja mu je neophodna da zadrži kontrolu nad, prije svega, brojnim „odmetnutim“ kadrovima unutar samog SNSD-a. Dodik se morao kandidovati jer, prije svega, on nema pravo na novi mandat kao predsjednik Republike Srpske, budući da mu upravo ističe drugi.

Zbog toga je plan, kako izvor tvrdi, da poslije pobjede na izborima Dodik „odustane“ od tog mjesta, pravdajući se zdravstvenim problemima, da bi onda prihvatio mjesto predsjednika Vlade Republike Srpske. Mjesto u Predsjedništvu se time prepušta Parlamentu BiH, koji onda iz svojih redova bira drugog predstavnika iz Republike Srpske. Dodik je već „prelomio“ da to bude Stevandić, u koga on ima najviše povjerenja, nakon Željke Cvijanović.

Loading...

Ovaj plan je od skora predmet intenzivnih razgovora u najužim krugovima u SNSD-u, još od šokantne odluke da se Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, stavi na kompenzacijsku listu SNSD-a. Kompenzacijska lista omogućava gotovo izvjestan prolaz u Parlament BiH, i ovo mjesto je, tradicionalno, sačuvano za najodanije i najzaslužnije kadrove svake stranke. Prepuštajući Stevandiću to mjesto Dodik je zabio trn u oko mnogim „veteranima“ SNSD-a koji su priželjkivali to mjesto kao nagradu za kraj političke karijere i uvod u „zasluženu“ penziju.

Kandidatura Dodika na mjesto člana Predsjedništva iz Republike Srpske je takođe obilježena činjenicom da se on nalazi na crnoj listi SAD-a, što predstavlja veliki minus za svakoga ko obavlja tako važnu funkciju. Podsjećamo, zbog specifičnog ustrojstva na kom počiva BiH, Predsjedništvo, iako najviši organ u zemlji nema mnogo izvršnih moći ili nadležnosti.

Jedna od najzapaženijih, i ona sa kojom se članovi ovog tijela najviše bave jesu razni oblici međunarodnih odnosa kao što su prijemi stranih državnika i posjete u inostranstvu, predstavljajući BiH i Republiku Srpsku.

Izvor
nas-portal.net
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!