Društvo

Okupljanja grupe “Pravda za Davida” nemaju ništa sa vjerskim sadržajem ovog prostora

ATV je u posjedu pisma koje je crkvena opština Banjaluka Srpske pravoslavne crkve uputila Ministarstu unutrašnjih poslova povodom okupljanja grupe “Pravda za Davida”, ispred hrama Hrista Spasitelja.

“Obavještavamo Vas da se u porti hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci već duži vremenski period organizuju okupljanja određene grupe lica koja se u javnosi predstavlja pod imenom “Pravda za Davida”. Povodom pomenutog okupljanja dobijamo pritužbe naših parohijana i brojnih građana u vezi ponašanja i postupanja istih. Ta negodovanja su znatno učestalija u posljednje vrijeme, preciznije od početka okupljanja maturanata, koja redovno prati prisustvo većeg broja lica”, navode u pismu MUP-u RS.

Loading...

Oni navode da su sa pomenutom grupom imali neprijatnosti te da su ova lica ometala i bogosluženja.

“Pored navedenog, mi smo takođe imali određenih neprijatnosti sa pomenutom grupom. Ono što je najznačajnije da istaknemo je slučaj koji se dogodio na Veliki Petak, kada su ova lica prilikom ophoda oko hrama, litije i bogosluženja na osveštanom prostoru porte neprimjereno se ponašala, podizali ruke sa skupljenom pesnicom i tamo ometali sam poredak bogosluženja”, navode iz Crkve i dodaju:

“Napominjemo da sve vrijeme od prvog okupljanja u porti, zaposleni pri hramu pokušavaju ostvariti bilo kakav kontakt i upoznati grupu sa pravilima ponašanja i ophođenja na prostoru porte hrama. Pored ignorantskog odnosa prema instituciji u čijem dvorištu se grupa okuplja i uprkos čestom stavljaju u negativan kontekst Crkvu, nikada nismo uticali na okupljanja pomenutih lica. Nismo to činili ni kada su ova lica izlazila iz okvira primjernog ponašanja, obzirom na mjesto, vrijeme i uslovu u kojima se nalaze. Čak i kada su ova okupljanja proizvela materijalnu štetu u porti hrama, nismo ništa preduzimali, iako je oštećen određeni broj stubova i segmenata ograde, koji smo uspjeli popraviti. Tragovi paljenja svijeća na pločniku porte su nerješiv problem. Sve vrijeme i pored toga što im je pristp omogućen, imenovani, ne pale svijeće na mjestu predviđenom, niti dolaze u hram u vrijeme kada je dostupan svim vjernicima”, navodi se u pismo.

Iz hrama Hrista Spasitelja kazu da ova okupljanja nemaju ništa sa vjerskim sadržajem ovog prostora te apeluju na MUP RS da obezbjedi nesmetano korišćenje porte hrama za vjerske i društvene događaje u organizaciji Crkve.

“Ova okupljanja nemaju ništa sa vjerskim sadržajem ovog prostora. Molimo, da nam obezbjedite nesmetano korišćenje porte hrama za vjerska i druga društvena događanja u organizaciji Crkve , koja će se u predstojećem perodu češće dešavati, od kojih je prvi hramovna i slava grada – Spasovdan, te ostala vjerska okupljanja prema utvrđenom godišnjem planu aktivnosti”, navodi se.

Pismo je upućeno 5. juna.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!