Politika

Sve stranke koalicije nisu u potpunosti ispoštovale dogovor: Ko (ni)je sve glasao za Željku i Dodika?

Sve stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj SNSD, DNS, SP i US na oktobarskim izborima nisu u potpunosti ispoštovale dogovor da podrže zajedničke kandidate – Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH i Željku Cvijanović za predsjednicu Srpske.

To je navedeno u analizi koja je objavljena u decembarskom izdanju časopisa „Argumenti“ koga izdaje SNSD.

Loading...

O tome da svi glasači vladajuće koalicije nisu poslušno podržali Dodika i Cvijanovićevu spekuliše se još od izbora, a sada su precizno navedene opštine i gradovi u Srpskoj u kojima su zajednički kandidati “izigrani”.

Do tog broja se došlo poređenjem ukupnog broja glasova koje su pomenute partije osvojile za Narodnu skupštinu RS sa brojem glasova za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Na osnovu toga, Cvijanovićevoj nedostaje čak 69.646 koalicionih glasova, a Dodiku 21.135 glasova.

Tako je predsjednica Srpske u Prijedoru dobila 4.961 glas manje nego zajedno SNSD, DNS, SP i US, u Gradiški 2.686, Laktašima 1.943, Prnjavoru 1.084, Modrići 2.312, Bijeljini 5.563, a u Banjaluci čak 12.795 glasova. Razlika na njenu štetu u Zvorniku iznosi 3.693 glasa, u Bratuncu 1.022, Palama 1.705, Trebinju 2.075.
Kada je riječ o Dodiku, njemu u Prijedoru nedostaje 3.030 koalicionih glasova, Gradiški 1.157, Laktašima 551, Modriči 1.598, Banjaluci 4.638, Ugljeviku 1.544, Zvorniku 2.165, Trebinju 769…

U ovoj analizi se polazi od pretpostavke i „dubinske nalize“ da su glasači SNSD bili disciplinovani, odnosno da su glasali i za stranačke liste za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom BiH, kao i za Dodika i Cvijanovićevu.

– Upravo iz ovih neslaganja koje analiza pokazuje, jasno se vidi da na terenu nije bilo potpune lojalnosti u podršci pojedinačnim kandidatima, pogotovo zajedničkom kandidatu za Predsjednika Republike Srpske Željki Cvijanović. Iz tog razloga, došlo je do unutarstranačkog sukoba unutar DNS gdje su pojedini kandidati za poslanike i određeni stranački funkcioneri davali otvorenu podršku kandidatu SDS Vukoti Govedarici, kaže se u analizi i dodaje:

– U tom slučaju, vođeni svojim ličnim motivima, a ne lojalnošću i principima ranije postignutog međustranačkog dogovora, računali su, da koja god opcija pobijedi, njihov ulazak u vlast će biti neupitan, pa su čak išli toliko daleko da su bili ubijeđeni da će u svakoj kombinaciji dobiti i mjesto predsjednika Vlade Republike Srpske – zaključak je iz analize „Ko (ni)je sve glasao za Željku i Dodika?“ u okviru teksta „Istorijska pobjeda SNSD“ čiji je autor Krsto Grujić.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!