Magazin

Sjemenke bundeve i suncokreta: Grickalice za zdravu prostatu i jako srce

Zbog visokog procenta bjelančevina, minerala i zdravih masnih kiselina, bundevino i suncokretovo sjeme spadaju u veoma zdravu hranu. Redovno grickanje ovog sjemenja smanjuje šanse za pojavu oboljenja prostate, srca i krvnih sudova, a veoma je djelotvorno protiv glavobolje ili nervoze

Bundevine i suncokretove sjemenke najzdravije su grickalice kojima i zvanična i narodna medicina priznaju ljekovito dejstvo. Hranjiva vrijednost bundevinog sjemena veća je od hranljivosti cijele bundeve. Ovo sjeme sadrži izuzetno mnogo bjelančevina (24,5%) i masti bez holesterola (46%), ali i masnih kiselina koje čuvaju srce i krvne sudove.

Bundevino sjeme sadrži i ugljene hidrate, a od minerala najzastupljeniji su kalijum fosfor i kalcijum. Željeza u ovom sjemenu ima oko 10 mg, što je polovina dnevne doze potrebne ljudskom organizmu.

Loading...

Suncokretove sjemenke sadrže čak 64% nezasićenih masnoća, te se koriste u kozmetici jer obezbjeđuju sjaj i elastzičnost kože. Pošto je bogato magnezijumom, suncokretovo sjeme dobar je lijek protiv glavobolje, depresije, stresa i nervoze.

Osim suncokretovog ulja u posljednje vrijeme se sve više koristi i ulje od bundevinog sjemena, koje se dobija presovanjem zrna bundeve “na hladno”. Ono stimulativno djeluje na čitav organizam, a i ublažava smetnje pri mokrenju nastale u slučaju uvećane prostate.

Ulje od bundevinog sjemena pomaže u liječenju raznih zapaljenja, tuberkuloze, kancera i kamena u bubregu. Treba ga konzumirati 2 puta dnevno po 1 supenu kašiku.

Suncokretovo i bademovo sjemenje zajedno sa pšeničnim klicama poboljšava biološku vrijednost, ali i ukus i aromu hljeba.

RECEPTI

Pljeskavice od pšeničnih klica

POTREBNO. ½ kg pšenice, po jedna kašika lanenog, susamovog i bundevinog sjemena, po 1 kašičica bijelog luka, bibera, karija, čilija, mljevene ljute paprike, mljevenog sušenog povrća, bosiljka, 1/3 kašičice đumbira, 2 kašičice senfa i prezla od integralnog brašna.

Pšenicu potopiti u vodu i ostaviti je 2 dana da klija. Pripremljene pšenične klice i laneno, bundevino i susamovo sjeme samljeti u mašini za meso, a zatim im dodati začine.

Kada se ovi sastojci sjedine, praviti pljeskavice. Svaku po ukusu namazati senfom i uljem, a zatim je uvaljati u prezle i peći.

Đuveč od sjemenja

POTREBNO: po ¼ praziluka i crnog luka, šolja bundevinog sjemenja, po ½ šolje kukuruznog brašna i ulja, malo mlijeka, mljevena paprika, vegeta i sol.

Praziluk i crni luk izdinstati, a sjemenke istucati. Pomiješati sjemenje sa brašnom, uljem i mlijekom. Mljevena paprika, so i vegeta dodaju se po želji. Sve to spojiti, staviti u tepsiju, zaliti sa malo više vode i zapeći u rerni.

Suncokretove sjemenke u kravljem siru

POTREBNO: listovi salate, ½ kg mladog kravljeg sira, kašika kisele pavlake, zelena paprika, 100 grama oljuštenih suncokretovih sjemenki i kuhana jaja.

Salatu poredati na tacnu, skuhati jaja, oljuštiti ih i prepoloviti. Kravlji sir izgnječiti, dodati mu kiselu pavlaku i zelenu papriku isječenu na kockice. Napraviti smjesu u obliku kuglica, a onda ih uvaljati u suncokretove sjemenke. Zajedno sa jajima rasporediti ih na listovima salate.

Izvor
Aura
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!