Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Piralen širom BiH, posebno u Banjaluci

Banjaluka je među mjestima u BiH koje je najviše zagađeno ostacima piralena (PCB), pokazalo je istraživanje zemljišta koje je rađeno u periodu od 2002. do 2005. godine.

U projektu “Procjena količine trajnih organskih zagađivača u atmosferi i vodenim ekosistemima, koji su nastali zbog rata u bivšoj Jugoslaviji” između ostalog, istražen je sadržaj PCB u zemljištu u regionima Banjaluka, Sarajevo, Jelah i Bihać.

“Provedena je pilot studija na mogućem žarištu, Banjaluci u Bosni i Hercegovini. Nivoi PCB-a (polihlorovani bifenil – piralen) na nekoliko lokacija za uzorkovanje u Banjaluci iznose čak 400 000 ng/g (nanograma po gramu), tj. magnituda veća nego na bilo kom drugom mestu koje je istraživao projekat”, navodi se u izvještaju u koji smo imali uvid i koji je dostupan onlajn.

Tačna lokacija gdje je uzet uzorak zemljišta nije navedena.

Prema Pravilniku o dozvoljenim količinama opasnih i štetnih materija u poljoprivrednom zemljištu i vodi za navodnjavanje i metodama za za njihovo ispitivanje dozvoljena količina je 0,2 mg/kg (miligrama po kilogramu). U Banjaluci je pronađeno400.000 ng/g što konvertovano iznosi 400 miligrama po kilogramu i to je mnogostruko veća vrijednost od dozvoljene, mada možemo pretpostaviti da je uzet uzorak sa industrijskog, a ne poljoprivrednog zemljišta.

Najveće količine PCB-a u zemljištu u BiH pronađene na lokacijama u okolini Tuzle (96 178 000 ng/g) i Tešnja (178 954 000 ng/g).

Piralen u blizini Une

Visok sadržaj PCB-a pronađen je i u bivšem vojnom aerodromu Željava kod Bihaća, 164 000 i 106 000 ng/g. gdje se pretpostavlja da je unutar objeka proliveno ulje sa piralenom.

“Odatle, piralen se može infiltrirati kroz kraške stijene, a zatim se pojaviti u jakim kraškim izvorima oko Bihaća i nakon toga u rijeci Uni”, upozorili su načnici

Navodi se da je u BiH tokom rata uništeno oko 500 transformatora koji su sadržavali ulja, ali da nije samo to problem, već i navika korištenja takvih ulja u domaćinstvima za druge potrebe.

“Bizarne situacije kao što su upotreba transformatorskog ulja kao dizel goriva i šampona koji sadrži lindan protiv štetočina u vrtovima ne može se zanemariti. Jedan od potencijalnih posljedica zagađenja hrane, vode i cjelokupne okoline je dramatično povećanje karcinoma probavnog sistema, posebno karcinoma debelog crijeva, koji je zabilježeno u posljednje dvije godine u Bosni i Hercegovini”, konstatuje se u izvještaju (misli se na perod prije istraživanja).

Pomenuti projekat koordinisao je Masarikov univerzitet iz Češke, a cilj je bio da se istraži količina “POPs” zgađenja u zemljama bivše Jugoslavije.

Pročitajte još:

Izuzetno toksičan i potencijalno kancerogen: Piralen mora da bude izvezen i uništen

Golić: Rješavamo problem zagađenja piralenom u “Incelu”

Od inspektora zatražene informacije o ulju u “Incelu”

POP-s je skraćenica za trajne organske zagađivače (Persistent Organic Pollutants), a to su hemijske supstance, koje posjeduju određenu kombinaciju fizičkih i hemijskih svojstava, tako da, kada se jednom ispuste u životnu sredinu, oni ostaju netaknuti izuzetno dugo; postaju široko rasprostranjene u okruženju kao rezultat prirodnih procesa u zemljištu, vodi i, vazduhu; akumuliraju se u masnom tkivu živih organizama, uključujući ljude, i nalaze se u višim koncentracijama na višim nivoima u lancu ishrane; toksični su za ljude i životinje.

Štokholmska konvencija

BiH kao potpisnica Štokholmske konvencije i ima obavezu da prestane koristiti ulja sa PCB i srodnim zagađivačima i da sanira sve kontaminirane lokacije.

U dostupnom izvještaju u sprovođenju ove konvencije iz 2015. godine, piše da je poznato prisustvo PCB-a u BiH oko 82 tone, a da se sumnja na prisustvo još 167,9 tona, u transformatorima, kondenzatorima i buradima.

“Ključna pitanja u rješavanju trenutne situacije u upravljanju PCB-ima, su nedostatak adekvatnog zakonodavstva u upravljanju PCB-om i nepodudarnost u usvajanju zakona i podzakonskih akata u entitetima, nedostatak evidencije o opremi koji sadrži ili je kontaminirana PCB-om, nedostatak evidencije lokacija kontaminiranih sa PCB-ima, neadekvatne carinske tarife za praćenje uvoza PCB u BiH, neadekvatno skladištenje opreme kontaminirane PCB-ima i nedostatak znanja o adekvatnom upravljanju PCB-ima osoba koje rade sa opremom koja sadrži PCB”, stoji u izvještaju.

(Mondo)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button