Društvo

Šeranić: Јednakost pristupu zdravstvenim uslugama

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je Srni da Srpska institucionalno ima ono što mnoge zemlje u regionu nemaju – Ministarstvo u kojem su objedinjene politike zdravlja i socijalne zaštite, što omogućava kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a i dobro je pozicionirana kada je riječ o jednakosti pristupu zdravstvenim uslugama.

On je naglasio da to podrazumijeva donošenje odluka i politika koje omogućavaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, bez diskriminacije na rodnoj ili starosnoj osnovi, kao i ravnopravnost marginalizovanih grupa ili lica sa invaliditetom.

Loading...

Šeranić je, u pauzi konferencije u Ljubljani Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), rekao da je cilj ovog skupa, na kojem su predstavnici vlasti 53 zemalje članice evropskog regiona SZO, međunarodnih organizacija i civilnog društva, debata o mjerama za unapređenje zdravlja stanovnika Evrope, sa naglaskom na jednakost pristupu zdravstvenoj zaštiti.

On je naveo da je u fokusu konferencije, koja se održava od 11. do 13. juna u organizaciji Ministarstva zdravlja Slovenije, organizacija višedisciplinarnih centara u okviru primarne zdravstvene zaštite, gdje, kako je istakao, Srpska može da se pohvali dobrim centrima za metalno zdravlje i bazičnu rehabilitaciju.

“Potrebno je da uvedemo i centre za prevenciju bolesti i promociju zdravlja”, dodao je Šeranić.

On je rekao da su u fokusu konferencije i organizacija zdravih opština i gradova.

“Grad Banjaluka ima službu koja se konkretno bavi zdravljem. To je konkretan odgovor za institucionalno organizovanje i unapređenje. I Višegrad ima odbor za zdravstvo”, dodao je Šeranić.

On je podsjetio i da je Ministarstvo u Doboju i Zvorniku pokrenulo inicijative s ciljem unapređenja zdravlja, odnosno zajedničkog planiranja određenih politika za škole, javne institucije.

Šeranić se u Ljubljani sastao i sa slovenačkim ministrom zdravlja Alešom Šabaderom sa kojim je razgovarao o izazovima zdravstvenih sistema regiona i iskustvima Slovenije u efikasnijoj organizaciji.

Dogovorena je posjeta Šeranića, rukovodilaca Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Ministarstvu zdravlja Slovenije s ciljem razmjene iskustava i uspostavljanja još bolje saradnje.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!