Društvo

Veći dio ministara ispunio svoju obavezu

Većina ministara uradili su ono što je premijer tražio. Dostavili su mu plan sistematizacije radnih mjesta i smanjenja broja zaposlenih.

Kaže to za ATV, premijer Radovan Višković. Tri mjeseca je prošlo od kada je Višković ministrima naredio da smanje broj zaposlenih, i rezultati su, tvrdi, već vidljivi.

Ova tačka se neće naći na sjednici Vlade dok svi Ministri ne ispoštuju svoje obaveze i ne koriguju sistematizacije radnika, kaže Radovan Višković.

“Nijedno Ministarstvo neće dobiti saglasnost Vlade za svoju sistematizaciju ukoliko ona ne bude korigovana za minimalno 10 procenata. Prema tome ne znam tačno u ovom momentu, ali mislim da je 6 ili 7 ministarstava ispunilo već tu obavezu, ostali će to uraditi u narednih možda mjesec dana”, kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Među onima koji su ispunili tu obavezu je i Ministarstvo prosvjete i kulture. Smanjili su broj radnika u određenim sektorima gdje ih je bilo i oko stotinu. Tako ćemo najbolje znati ko kako obavlja svoj posao, a ministarstvo ce lakše i brže ispunjavati obaveze, kaže Natalija Trivić.

“U Ministarstvu prosvjete i kulture mi smo već umanjili sistematizovana radna mjesta za 12 izvršilaca jer smatramo da postojeći kapaciteti treba da budu izjednačeni sa onim što se realno dešava u praksi. Dakle, uvijek je bilo odstupanja kada je riječ o određenom broju sistematizovanih mjesta  u odnosu na broj izvršilaca. Mi smo sada pokušali tim umanjenjem da iznivelišemo koliko je zapravo potrebno izvršilaca i imamo sistemtizovanih radnih mjesta”, kaže ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, .

I u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite mogu da se pohvale dobrim rezultatima. Sistematizacija radnika je urađena, a najavljuju i reorganizaciju unutar Ministarstva.

“Mi smo predvidjeli strukturu sistematizacije koja sa 92 izvršioca smanjuju je broj na 83. Međutim, ono što je važno za tu sistematizaciju je d mi moramo uraditi jednu reorganizaciju unutar Ministarstva prije svegta sa formiranjem odsijeka za transplataciju i biomedicinu koji je jedan od uslova da uopšte pokrenemo proces tranplatacije za koji se zalaže i Ministarstvo i Vlada”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite broj zaposlenih planira smanjiti  za 20 odsto,  rekao je Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Očekuje da će isto, u što skorijem periodu, uraditi i ostali.

“Moje Ministarstvo je izvršilo sve potrebne pripreme uputilo je dopis Ministarstvima koji treba da daju svoje mišljenje o sistematizaciji, tako da u najskorije vrijeme možda i na sljedećoj sjednici Vlade će jedna od tačaka biti sistematizacija u Ministarstvu rada boračko-invalidske zaštite”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić kaže da su “Željeznice”, koje su u procesu restrukturisanja, prvi put prošle godine ispunile plan rada, te da su ga u prva četiri mjeseca ove godine premašile za više od 20 odsto, a finansijski plan za više od 30 odsto. U tom preduzeću su se stekli uslovi i za povećanje plata, što do sada nije bilo moguće zbog velikog broja zaposlenih. I  Direktori nekih javnih preduzeća ranije su dobili naređenje od premijera Srpske da se potrude oko sistematizacije i smanjenja broja zaposlenih.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!