Društvo

Obavještenje poslodavcima i radnicima o novom obračunu plata

Ministarstvo finansija Republike Srpske uputilo je obavještenje poslodavcima i radnicima u Republici Srpskoj o izmjenama radnog i poreskog zakonodavstva čiji je cilj povećanje plate svim zaposlenim u privatnom i javnom sektoru što je ostvareno promjenom načina ugovaranja plata između poslodavca i zaposlenog i povećanjem osnovnog ličnog odbitka.

Rezultat toga je povećanje plata svim zaposlenim, iznos bruto plate ostaje na istom nivou, poslodavac ima isti trošak, a radnik prima veću platu. Troškove povećanja plata svih zaposlenih u Srpskoj snosi budžet Republike Srpske i budžeti lokalnih zajednica, koji se odriču dijela poreza na dohodak u korist radnika.

Svi dokumenti kojima se pojašnjava i propisuje novi obračun plata dostupni su na internet stranici Ministarstva finansija na linku http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mf/Servisi/Poslovanje/nop/Pages/default.aspx, kao i na internet stranici Poreske uprave, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Loading...

Poslodavcima i radnicima na uvid je data izmjena zakonodavstva s ciljem povećanja plata u Republici Srpskoj, model za preračun plate i koeficijenata, promjene u podnošenju mjesečne prijave 1002 i PD 3100, primjeri obračuna plata, kao i zakoni i pravilnici koji regulišu ovu oblast.

U dokumentima se navodi da je u Zakonu o radu izmijenjen pojam plate, pri čemu plata podrazumijeva platu prije oporezivanja, a bruto plata je plata uvećana za doprinose.

Izmijenjena je odredba člana 123 na način da je propisano da je u svim elementima plate sadržan porez, te da poslodavac sa radnikom mora ugovoriti ili platu ili bruto platu, ali da neće biti moguće ugovoriti platu u neto iznosu.

Izmjenama Zakona o radu utvrđena je prelazna odredba za izmjenu svih podzakonskih akata koji sadrže utvrđene iznose plate, definisan pojam plate, te utvrđene koeficijente i osnovicu za određivanje plate.

Mjere poreske politike u domenu poreza na dohodak moraju djelovati na fizička lica kao obveznike tog poreza, a ne na isplatioce dohotka kao što je to bio slučaj do sada u Republici Srpskoj, ističe se u dokumentima.

Najveći problem u provođenju ovih mjera mogu biti neodgovorni poslodavci koji mogu pokušati da zloupotrijebe ovu mjeru i da sredstva zadrže za sebe umjesto za povećanje plata zaposlenih, što se, kako je navedeno, može spriječiti strogom zakonskom regulativom, a koja predviđa sankcije za pokušaj zloupotrebe i inspekcijskim nadzorom.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 4. jula set zakona, a rezultat njihovih izmjena i dopuna biće povećanje plata svim zaposlenim u Republici Srpskoj.

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!