Hronika

Nađa je djevojčica iz Srbije koja je umrla od ospica. Nije mogla biti vakcinisana. Ovo je priča o njoj

Ospice su sve veći problem u Banjaluci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
Nedavno smo pisali o 36 slučajeva oboljelih u Banjaluci.

U Bosni i Hercegovini je posljednjih godina značajno pao postotak vakcinisanih, na šta već godinama upozoravaju stručnjaci.

Ovih dana regijom kruži Facebook objava Dragane Petrović, jedne majke iz Srbije čija je kćerka nedavno umrla od ospica. Nije bila vakcinisana jer nije mogla  zbog zdravstvenih razloga. Ali majka se nadala da će je štititi kolektivni imunitet koji je prisutan kad je postotak vakcinisane populacije vrlo visok.

Međutim, postotak vakcinisanih u Srbiji nije velik i malu Nađu zato nije štitio kolektivni imunitet.

DELITE!

Ovo je moja Nadja, rodjena je 08.05.2015. Kada je imala godinu dana ispoljila je simptome autoimunog poliglandularnog sindroma tipa 1. Izgubila je svu kosu,imala je sistemsku kandidijazu, autoimuni hepatitis i dr.

Nije se mogla vakcinisati iz zdravstvenih razloga

Kasnije je utvrdjeno da ima i hipoparatireodizam zbog čestih hipoglikemija i hipokalcemije. Zbog tih hipokalcemija cesto smo boravile u bolnici jer jednostavno oralnim unošenjem terapije nije se mogao podići nivo kalcijuma koji je bio izuzetno nizak (0.60).

Nije mogla biti vakcinisana i nadali smo se da će je u jeku epidemije štititi kolektivni imunitet.

Tog 05.01.2018 primljene smo na odeljenje intenzivne nege i izolacije. Medjutim 06.01.2018 kako nije bilo mesta na odeljenju primljen je dečak uzrasta 9m u nasu sobu, a nas dve smo premeštene na drugi sprat. Zbog visokih transaminaza (700,800) 09.01.2018 prebačene smo na Institut za majku i dete, i usput saznajemo da dečak sa kojim smo bile u kontaktu ima morbile.

U trenutku moj svet se srušio, znala sam da ce i ona dobiti, ali opet u dubini duše sam se nadala da neće.

12.01.2018 Nadja dobija temperaturu, znala sam odmah šta je. Drhtala sam, plakala, ali PONOVO se nadala da nije to to. Istog dana u večernjim satima Nadja je utonula u san iz kojeg se vise nikada nije probudila…nije jela, nije pila, nije se budila, nije reagovala…svakim danom bila je sve lošije, njene potrebe za kiseonikom su bile sve veće, sa 1l dosle smo na 7l u roku od 3 dana.

Osula se, i dobile smo potvrdu da je zaražena morbilima. 22.01.2018 Nadja biva sve lošije, jedva diše, saturaciju obara na 50, prestaje da mokri, otiče, krvari iz nosa i usta, i modri.

Borba trajala mjesecima

U večernjim satima prebacuje se na intenzivnu negu i u 4h te noci biva intubirana zbog nagle desaturacije, pada pritiska i srčane radnje. Preduzete su mere reanimacije i Nadja preživljava. Medjutim borba za njen život trajala je skoro 3 meseca. Nije tolerisala odvajanje od respiratora, ventilirala se visokim kondicijama, stvorili su se ožiljci na plućima, edem na mozgu…bila je na 100% kiseonika od prvog do poslednjeg dana sa saturacijom od 50%-90% zavisi kako koji dan.

Polovinom marta radjena je punkcija zbog lošeg neuroloskog stanja koja nije ništa dokazala. Od polovine marta njeno stanje biva sve lošije, javlja se ekstreman vaskulitis i poremećaj cirkulacije. Krvarenje iz tubusa nepoznatog porekla, plućna funkcija sve lošija, akutni respiratorni distres, sepsa sa 2 različite bakterije, crp 400.

Dana 03.04.2018 u 10h ujutru Nadjino srce je stalo, i usled reanimacije dolazi do pneumotoraksa levog plućnog krila, plasira se dren i Nadja se stabilizovala. Medjutim 04.04.2018 u 18h dolazi do srčanog zastoja i pored svih preduzetih mera reanimacije Nadja dobija svoja andjeoska krila u 18.30h.

Ovu priču sam podelila sa vama u cilju edukacije roditelja koji imaju nedoumice u vezi vakcinacije svoje dece. Svako dete sazlužuje i ima prava da bude zastićeno od zaraznih bolesti. Nadja je dala svoju žrtvu, SVOJ ŽIVOT, kako bi pokazala kako to bezazlena dečija bolest može nekome ugroziti zivot. Sad je na nama da damo svoju žrtvu i delimo njenu priču kako se nikome više ne bi ponovila Nadja. Andjeo moj me je napustio prerano, ali ja ću se boriti da se nikad ne zaboravi i da se više nikome ne dogodi ono sto je meni.

– zaključuje majka nesretne djevojčice.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!