Svijet

Djevojke između 16 i 25 godina nova meta ISIL-a

Borci terorističke grupe ISIL pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000. godine, koje predstavljaju novu metu promocije terorista, objavila je Evropska agencija za policijsku saradnju.

Evropol, sa sjedištem u Hagu, objavio je izvještaj, a uz njega je izradio i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta ISIL-a, koji traži nove snage nakon pada samoprozvanog kalifata u martu.

Loading...

– Propaganda ISIL-a za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju grupu i imaju pristup društvenim mrežama. ISIL se prilagodio tom novom cilju – rekao je na Manuel Navaret, direktor Evropskog centra za borbu protiv terorizma Evropola.

Kroz godine su u očima boraca mlade žene dobile ofanzivniju ulogu te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga.

Kada je ISIL počeo gubiti teritoriju, organizacija je počela tražiti od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao doktorice ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.

Nakon pada samoprozvanog kalifata u martu, grupa je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja biti prisutna na internetu.

– Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promjenama – kaže se u izvještaju Evropola, u kojem se navodi da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhapšenih žena povezanih s aktivnostima terorizma. 

Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4.000 žena i oko 8.000 djece boraca uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!