Politika

RAT SPISKOVIMA U Njemačku odlazi i lista osumnjičenih za RATNE ZLOČINE nad Srbima

Njemačko pravosuđe, čini se, imaće pune ruke posla baveći se ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon što je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić predala njemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske Republike Srpske, slično su najavili i iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih i nestalih civila u Bratuncu, ali u slučaju pripadnika 28. divizije Armije BiH.

Ovoj namjeri pridružili su se i u Udruženju Srba protjeranih iz zapadne Slavonije. Oni će, naime njemačkom tužiocu i ostalim pravosudnim institucijama u zemljama EU, predati spisak sa imenima 1.240 Srba ubijenih u zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine i zatražiti da se procesuiraju odgovorni za te zločine. 

– Ažurirali smo kompletan spisak sa imenima i prezimenima ubijenih Srba u zapadnoj Slavoniji, datumom rođenja i mjestom pogibije, koji će biti predat na procesuiranje njemačkom tužiocu, jer su se hrvatske i međunarodne pravosudne institucije svih ovih godina oglušile da procesuiraju ove zločine i odgovorne privedu pravdi – izjavio je predsednik udruženja Krsta Žarković.

Predsjednica Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih i nestalih civila u Bratuncu Radojka Filipović potvrdila je da je već u fazi pripreme spisak pripadnika 28. divizije Armije RBiH i ostalih jedinica koji su iz Srebrenice napadali srpska mjesta u Podrinju, a koji će biti predat njemačkom tužiocu i ostalim pravosudnim institucijama u zemljama EU. Filipovićka je pojasnila da nevladine organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata iz Podrinja za ovu aktivnost očekuju podršku i svih nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata.

– Spisak ćemo dostaviti nadležnim institucijama radi procesuiranja ratnih zločina, s obzirom na to da za zločine nad Srbima u Podrinju do danas nije izrečena nijedna osuđujuća pravosnažna presuda, i to za ubistvo 3.500 Srba – istakla je Filipovićka.

Ugledni pravnik Krstan Simić pojasnio je za Srpskainfo da je Njemačka, kao što su i Srbija i Hrvatska, uspostavila univerzalnu nadležnost za suđenje za ratne zločine koji su počinjeni u drugim državama.

– To je fenomen koji je dosta aktuelan u pravu i trebalo bi ga razriješiti zarad boljih odnosa u regionu. Svjedočili smo već suđenju jednog od osumnjičenih za ratne zločine u Doboju, gdje ga je njemačko pravosuđe osudilo, a sud u Strazburu odbio njegovu apelaciju. Hrvatska je to uradila u slučaju Daneta Lukajića, a Srbija u slučaju Ilije Jurišića. Međutim, spisak od 22.000 osoba koji je predala Munira Subašić i najava odgovora sa druge, srpske strane je, po mom mišljenju, “politički šund”. Jer da bi neko pokrenuo krivični postupak pred bilo kojom državom, pogotovo jednom ozbiljnom kakva je Njemačka, za to nije dovoljno samo dostaviti spisak i reći – istražite to. To je mnogo veći posao, a sve ovo što se dešava sa tim spiskovima spada u domen dnevne politike – kaže Simić.

On dodaje da kao pravnik ne bi davao veliki značaj svemu tome, niti proizvodio nepotrebni strah i na jednoj i na drugoj strani.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!