Hronika

Na Kupresu devastirana pravoslavna crkva

Nepoznati počinioci polupali su sva stakla i devastirali unutrašnjost crkve Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko, kod Kupresa u Federaciji BiH.

Sveštenik u toj crkvi Marko Ðurić kaže da je hram nacionalni spomenik, spomenik kulture, i da je sramota što ga vandali već nekoliko puta skrnave.

Loading...

“Prema policijskom izveštaju, nasilnici su nakon što su polupali sve prozore, ušli u crkvu i načinili štetu unutar objekta”, rekao je sveštenik Ðurić, prenijela je RTRS.

Dodao je da je pričinjena materijalna šteta, ali i da je sreća u nesreći, to što crkva još nije u potpunosti završena, pa nije bila ni opremljena.

“U crkvi u kojoj imamo jednom godišnje službu, nakon toga, ne ostavljamo vrijedne stvari. U ovom mestu nema ni mnogo srpskog stanovništva”, rekako je Ðurić.

Crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice, sagrađena je davne 1863. godine, jedan je od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH i proglašen je za nacionalni spomenik kulture.

Jedini je od ukupno četiri pravoslavna hrama na Kupreškoj visoravni koji nije srušen do temelja u proteklom ratu u BiH.

Pošto je u Drugom svjetskom ratu bila oštećena, crkva je obnovljena 60-ih godina dok je u tom području službovao sadašnji episkop šabački Lavrentije.

Na oko tri kilometra od hrama nalazi se samo pet do šest od predratnih oko 100 srpskih kuća.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!