Svijet

Sastanak 300 kompanija zbog povećanja carina na kinesku robu

Predstavnici više od 300 kompanija okupljaju se ove nedjelje u Vašingtonu da bi razmatrali predloženo povećanje carina na kinesku robu u vrijednosti od 300 milijardi dolara.

Nove carine pogodiće mnogu robu koja se još nije našla na meti u trgovinskom ratu američkog predsjednika Donalda Trampa i Kine, uključujući odjeću, obuću i igračke.

Mnogi trgovci su već upozorili da će podići cijene svojih proizvoda da bi nadoknadili povećanje troškova zbog novih carina, prenosi “Business insider”.

Roba koja će najviše biti pogođena i zbog toga imati najveću šansu da poskupi, jeste ona koja je porijeklom iz Kine.
Asocijacija lidera trgovinske industrije (RILA), grupa koja predstavlja više od 200 trgovaca, proizvođača i dobavljača, nedavno je napravila listu najranjivijih kategorija proizvoda porijeklom iz Kine.

“Rizik od povećanja cijena znači manju prodaju, što može da dovede do otpuštanja i zatvaranja radnji. Posljedice ovih carina osjetiće se u svakom sektoru naše ekonomije”, navela je RILA u pismu upućenom američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lajthajzeru.

Proizvodi koji su u pismu označeni kao “najugroženiji” su igračke, telefoni, sjedišta za automobile, odjeća i obuća.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!