Svijet

Sastanak 300 kompanija zbog povećanja carina na kinesku robu

Predstavnici više od 300 kompanija okupljaju se ove nedjelje u Vašingtonu da bi razmatrali predloženo povećanje carina na kinesku robu u vrijednosti od 300 milijardi dolara.

Nove carine pogodiće mnogu robu koja se još nije našla na meti u trgovinskom ratu američkog predsjednika Donalda Trampa i Kine, uključujući odjeću, obuću i igračke.

Loading...

Mnogi trgovci su već upozorili da će podići cijene svojih proizvoda da bi nadoknadili povećanje troškova zbog novih carina, prenosi “Business insider”.

Roba koja će najviše biti pogođena i zbog toga imati najveću šansu da poskupi, jeste ona koja je porijeklom iz Kine.
Asocijacija lidera trgovinske industrije (RILA), grupa koja predstavlja više od 200 trgovaca, proizvođača i dobavljača, nedavno je napravila listu najranjivijih kategorija proizvoda porijeklom iz Kine.

“Rizik od povećanja cijena znači manju prodaju, što može da dovede do otpuštanja i zatvaranja radnji. Posljedice ovih carina osjetiće se u svakom sektoru naše ekonomije”, navela je RILA u pismu upućenom američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lajthajzeru.

Proizvodi koji su u pismu označeni kao “najugroženiji” su igračke, telefoni, sjedišta za automobile, odjeća i obuća.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!