Kultura

Banjalučke predstave pred publikom u Beogradu

BEOGRAD – U okviru manifestacije “Dani Dječijeg pozorišta RS u Beogradu”, koja se održava treću godinu zaredom, glumci Dječijeg pozorišta RS će u prvim danima aprila u beogradskom Malom pozorištu “Duško Radović” izvesti predstave “Tri praseta (Nebožder)” i “Medvjedić Timotej”.

Predstava “Tri praseta (Nebožder)” na repertoaru je danas u 10 časova i u 11.15, a predstava “Medvjedić Timotej” biće odigrana u tri termina, i to sutra s početkom u 10 časova i u 11.15, i u srijedu u 10.30.

Predstava “Tri praseta (Nebožder)” namijenjena je djeci starijoj od šest godina, ali prikaz ove svima poznate priče u savremenom dobu zanimljiv je i blizak ne samo djeci, nego i roditeljima.

Riječ je o autorskom projektu Nikole – Kolje Pejakovića i za razliku od klasične priče u kojoj su i fizički prasići gotovo identični, u ovoj predstavi svaki lik pojedinačno nosi određen karakter i osobine koje ga svrstavaju među dobre, pametne, vrijedne, hrabre ili one druge.

U centru priče su tri različita brata. Jedan je Pero, opušteni lijenčina; drugi je Novo, površan i pomalo u oblacima, vjeruje u nove stvari, sisteme i priče; treći je Jovo, stabilan, mudar, dobar i pošten, ali oprezan.

Osjećaji sloge i zajedništva kao i priznanje greške, osnovni su motivi ove predstave jer svako može da pogriješi, ali i da se pokaje, izvini i dobije oprost od prijatelja, mame, tate ili Boga.

Uloge u ovoj predstavi povjerene su muškom timu glumaca i to: Draganu Banjcu, Aleksandru Blaniću, Slobodanu Perišiću, Đorđu Jankoviću i Željku Milićeviću, scenografiju potpisuje Berina Šuščević, maske Zoran Bjelošević, a kostime Jelena Savić.

Nikola – Kolja Pejaković, poznati banjalučki reditelj, glumac, scenarista i muzičar, izrazio je zadovoljstvo povodom ove saradnje i sreću što će još jedna njegova predstava zaigrati na sceni Malog pozorišta “Duško Radović” na kojoj je, kako se prisjeća, igrala i njegova prva režija – “Zoološka priča”.

“Moja ispitna predstava na trećoj godini režije, rađena po tekstu ‘Zoološka priča’ Edvarda Olbija, poslije odigrane premijere prebačena je u pozorište ‘Duško Radović’, gdje je počela da se igra za publiku na redovnom repertoaru Večernje scene”, rekao je Pejaković.

Predstava “Medvjedić Timotej” namijenjena je najmlađoj pozorišnoj publici vrtićkog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Rađena je po tekstu čuvenog poljskog dramskog pisca, pjesnika, reditelja i lutkara – Jana Vilkovskog.

Prevod potpisuje Zoran Đerić, a režiju, po četvrti put u Dječijem pozorištu RS, radio je poljski reditelj, teatrolog i dramaturg, direktor Lutkarskog i glumačkog pozorišta u Lomži, kao i Međunarodnog pozorišnog festivala, Jaroslav Antonjuk.

“Medvjedić Timotej” je jedna od najljepših i dirljivih priča za djecu, koja govori o prijateljstvu, odgovornosti, potrazi za toplinom i razumijevanjem.

Naslovni lik je očaravajući mali nestaško, koji, kao i običan dječak, traži svoj svijet vrijednosti, ali iznad svega želi da upozna svijet i da bude voljen. To je i humana priča o odrastanju, podučavanju toleranciji i poštovanju drugih ljudi, ali i životinja.

Scenografiju i kostime potpisuje Przemislav Karvovski, autor muzike je Bogdan Šćepanovski.

Uloge u predstavi tumače glumci Dječijeg pozorišta RS Đorđe Janković, Duško Mazalica, Aleksandra Spasojević, Saša Terzić i Aleksandar Blanić. Predstava je premijerno izvedena 11. decembra prošle godine i odlično primljena od strane banjalučke publike.

Saradnja u vidu godišnjih gostovanja između Dječijeg pozorišta RS i Malog pozorišta “Duško Radović” počela je 2017. godine, kada su održani prvi “Dani Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Beogradu” i od tada je na sceni tog pozorišta Dječije pozorište RS izvelo predstave: “Folklorna magija”, “Vuk i sedam jarića u muzeju bajki”, “Tužni princ”, “Orlovi rano lete” i “Pinokio”.

Prethodne dvije godine gostovanje je uzvratilo i Malo pozorište “Duško Radović”, koje je pred brojnom banjalučkom publikom izvelo komade “Pop Ćira i pop Spira”, “Plavi čuperak”, “Cirkus Mario & Neta”, “Karlson s krova” i “Knjiga i džungli”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!