Hronika

Dvojcu ukupno 10 godina i osam mjeseci za organizovani kriminal

SARAJEVO – Sud BiH osudio je Izeta Redžovića na kaznu zatvora od pet godina i osam mjeseci, a Bojana Raonića na pet godina za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima falsifikovanje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Oni su od 2013. do kraja juna 2016. godine na području BiH i Srbije prema nalogu članova organizovane kriminalne grupe ovjeravali neistinit sadržaj u postupku dobijanja isprava BiH.

Loading...

Članovi ove grupe su nezakonito koristili lične podatke osoba sa dvojnim državljanstvom BiH i Srbije, ali koja nisu imala lične karte i putne isprave BiH, a potom podatke prodavali korisnicima lažnih identiteta.

Na osnovu takvih falsifikovanih dokumenata, te u pratnji članova grupe za organizovani kriminal, u nadležnim policijskim upravama na području Sarajeva i Mostara predavali su zahtjeve za prijavu prebivališta i falsifikovane dokumente sa podacima drugih lica uz njihove fotografije.

Organi su, postupajući po zahtjevima, ovjeravali neistinite sadržaje u ispravama tako što su uzimali otiske prstiju i potpise, te izdavali lične karte i pasoše kao da je riječ o osobama čije lične podatke koriste.

Iz Suda BiH je saopšteno da je presuda donesena nakon održanog glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv optuženih Izeta Redžovića, Bojana Melezovića, Saliha Bote, Admira Malića, Nedžada Bajrovića, Mithata Veje i Bojana Raonića.

Bojan Melezović, Salih Bota, Admir Malić, Nedžad Bajrović, Mithad Vejo i Bojan Raonić su istom presudom oslobođeni optužbe. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!