Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Došli smo do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: “Stanite ljudi, idete u rat”

Koalicija Dodik – Vučić odavno je pogubna i za interese Republike Srpske (RS), ali i Srbije, kaže politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

– Onog časa kada je počeo da promoviše osamostaljenje RS-a, vezujući to za Kosovo, Dodik je postao ozbiljan problem svima, pa i Srbiji – mišljenja je Janjić.

Kako navodi, predsjedavajući Predsjedništva BiH svog konja vezao je za Moskvu i opredijelio se za anti-nato politiku, što ni Srbiji nikako ne odgovara.

– Vučić se tome približio, a već vidimo i da je dobio upozorenja – iduće godine u pristupnim pregovorima s EU Srbiji neće biti otvoreno nijedno poglavlje, osim poglavlja 31, koje se odnosi na vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku. I ništa dalje neće se otvarati dok ne uvede sankcije Rusiji – pojašnjava Janjić.

Poruke koje ovih dana šalju Dodik, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, tvrdi Janjić, slične su onima kojima se 1997. godine poigravao Slobodan Milošević.

– Tada je Milošević pokazivao zube NATO-u, govorio da će dobiti podršku iz Moskve, da se Srbija može braniti sama…, a dobro znamo šta se dogodilo dvije godine kasnije – napominje Janjić.

Prema njegovim riječima, Dodik, Vučić i Brnabić kao da ne žive na ovoj zemlji i ne razumiju da su SAD riješile da svoj posao završe na Kosovu.

– To što Dodik sada nasilno kandiduje i BiH kao jedan od nezavršenih poslova SAD-a je pogubno, prije svega za njega, jer u ovom izbornom ciklusu Bosna i Hercegovina ne može biti na agendi Donalda Trumpa. Ona je problem Evrope – ističe Janjić.

Ovakva retorika, upozorava, direktno udaljava Srbiju od EU i neke normalne saradnje s NATO-om, te je vezuje za gubitničku stranu.

– Po svim porukama iz Moskve, jasno je da je ruska prijestonica preko Sirije i Gruzije napravila dogovor koji se tiče zapadnog Balkana i članstva Srbije u NATO-u, a s druge strane, pitanje BiH vezala za federalizaciju Ukrajine. Tolika neupućenost u međunarodnu politiku, a dio tih rusko-američkih razgovora odvijao se upravo u Beogradu, prosto je fascinantna. Ili se radi o neznanju, što bi bilo i razumljivo, ili se radi o namjeri da se žrtvuju Srbi i ponovo uvuku u rat – kaže Janjić.

Naglašava kako smo došli do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: “Stanite ljudi, idete u rat. Ovo vas vodi u rat ponovo s najvećim silama svijeta – NATO-om, uz distancu Rusije”.

– Niko neće braniti RS, a vojske nemaju, pare su potrošili na druge stvari – potcrtava Janjić.

Prokomentarisao je i sinoćnju donatorsku veče u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja je u Banjoj Luci održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RS-a Željke Cvijanović. Donatorskoj večeri prisustvovali su Dodik, Cvijanović, premijeri RS-a Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, i druge visoke zvanice, a prema prvim procjenama, prikupljeno je više od 1,4 miliona KM.

Janjić ocjenjuje kako se radi o vrhuncu cinizma i ignorisanja naroda.

– Pa, tamo su sjedili milioneri. Kako ih nije sramota? Prave cijeli cirkus oko tzv. pomoći djeci, umjesto da su anonimno otvorili novčanike i uplatili dva miliona. I da to niko od njih ni ne osjeti. Dakle, radi se o jednoj politici koja ne priznaje realnost, ljude, ali ni djecu – zaključuje Janjić.

Izvor
Vijesti.ba
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button