Banjaluka

Pripreme za obilježavanje 50 godina od katastrofalnog zemljotresa

U Gradskoj upravi danas je održan prvi sastanak povodom priprema za obilježavanje 50 godina od katastrofalnog zemljotresa, koji je pogodio Banju Luku 27. oktobra 1969. godine.

Prema riječima šefa Kabineta gradonačelnika Milana Grubora, tokom sastanka dogovoreno je da nadležne institucije i ustanove, do 15. jula sačine prijedloge aktivnosti i načina obilježavanja ovog događaja, koji je duboko urezan u istoriju grada.

-Već se počelo raditi na sakupljanju dokumentarne građe i arhivskih filmova koji bi poslužili za organizovanje jedne velike izložbe – kazao je Grubor.

Zemljotres iz oktobra 1969. devastirao je kompletan grad. Život je izgubilo 15 ljudi, 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna.

Na današnjem Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, kao podsjetnik na kataklizmu, koja je prije pet decenija zadesila Banju Luku.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!