Banjaluka

Puna podrška: 50 rampi za lica sa invaliditetom

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je danas izgrađene rampe za lica sa invaliditetom kod Zavoda „Dr Miroslav Zotović“, a uz ovu, biće izgrađeno još oko 50 rampi koje bi znatno trebalo da olakšaju kretanje ovih lica.

Loading...

-Uz velike kapitalne projekte koje realizujemo, radimo i manje zahvate u saobraćaju koji su značajni za rješavanje potreba i problema koje imaju naši sugrađani sa invaliditetom ili posebnim potrebama – kazao je Radojičić.

On je naglasio da Grad od 2017. godine planski, zajedno sa Humanitarnom organizacijom „Partner“ i drugim, radi na ukljanjanju arhitektonskih barijera i prilagođavanju javnog prevoza licima sa invaliditetom.

-Ove godine radićemo na više desetaka mjesta po gradu koja su planski birana u sardnji sa udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom, i to za početak prema Kliničkom centru i turističkim  mjestima. Uz uklanjanje arhitektonskih barijera po gradu, animirali smo i određene institucije koje su radile po tom pitanju, poput Banskog dvora i ambulanti porodične medicine – naveo je Radojičić.

On je istakao da je to stalna akcija, te da se na svim novim saobraćajnicama i kružnim tokovima vodi računa o tome da budu prilagođene za ta lica, a istovremeno se rade intervencije na starim saobraćajnicima na kojima nema rampi za prilaz lica sa invaliditetom.

Prema njegovim riječima, poseban segment odnosi se na prevoz ovih lica.

-Banja Luka ima taksi prevoz za lica sa invaliditetom i postoji stalna akcija koju Grad vodi sa prevoznicma u vezi stvaranja što boljih uslova za prevoz ove katerogije stranovništva – zaključio je Radojičić.

Rampe kod „Zotovića“ postavljene su u okviru projekta „Banja Luka – inkluzivna zajednica“ koji je iniciran od strane Humanitarne organizacije „Partner“, a Grad se aktivno uključio i pružio punu podršku.

Predstavnik ove organizacije Olivera Mastikosa kazala je da su tokom te kampanje uspjeli da javni prevoznici steknu naviku da osobe sa invaliditetom treba da se kreću i da ako je to potrebno otvore rampu za ulaz invalida u autobus.

-Posebno je značajna ova lokacija kod „Zotovića“, gdje sada i lica sa invaliditetom mogu nesmetano da priđu stanici i uđu u autobus – kazala je Mastikosa.

Sekretar Gradske organizacije slijepih Banja Luka Radomir Radanović kazao je da je ovo jedan od načina kako se zajedno može djelovati i da svi na neki način iskažu svoje potrebe i probleme se kojima se suočavaju u kretanju u gradu.

-Nadam se da će u sljedećem periodu biti dosta toga riješeno i da će naši članovi moći biti samostalniji. Neke od naših potreba su zvučna signlizacija na semaforima, taktilne staze, kao i autobusi javnog prevoza opremljeni zvučnim efektima za najavu stanica – rekao je Radanović.

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!