Privreda

Dajmler povlači 60.000 Mercedesa na prepravku u Njemačkoj

Njemačka agencija za automobile (KBA) je prisilila kompaniju Dajmler da povuče u servise na prepravku 60.000 dizel-automobila u Njemačkoj.

Oni, naime, sumnjaju da je proizvođač u njih ugradio softver za prevaru prilikom kontrole izduvnih gasova.

“Istraga traje od aprila i potvrđujemo tu informaciju”, rekao je portparol Dajmlera za Bild.

Taj proizvođač automobila je mesecima pod istragom njemačkih vlasti zbog modela Mercedes-Benz GLK 220 CDI, proizvedenih između 2012. i 2015. godine.

Softver koji oni imaju smanjuje emisiju štetnih čestica u izduvnim gasovima samo tokom kontrole, a potom se isključuje, pa ta vozila na putu emituju više štetnih gasova nego što je dopušteno.

Njemačke vlasti su prošle godine naredile Dajmleru da povuče na doradu u servisima 700.000 vozila prodatih širom svijeta, uključujući 280.000 u Njemačkoj, radi uklanjanja ilegalnog softvera.

Firma se žalila na tu odluku.

Dajmleru je od februara državni tužilac iz Štutgarta prijetio finansijskim sankcijama zbog dizel-skandala.

Istraga u vezi s nizom takvih skandala je u Njemačkoj počela 2015. godine, kada je Folksvagen prvi priznao da je prevarnim softverom opremio 11 miliona vozila, od čega je 2,4 miliona prodato u Njemačkoj.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!