Svijet

Pjongjang odbio nove pregovore sa Vašingtonom

PJONGJANG – Sjeverna Koreja saopštila je da je odbila ponudu SAD za nove pregovore, uz napomenu da nije zainteresovana za nove razgovore čiji je cilj samo smirivanje Pjongjanga pred istek roka koji je postavljen Vašingtonu da pokaže više fleksibilnosti u pregovorima.

Pregovarač Sjeverne Koreje za pitanja nuklearnog programa Kim Mjong Gil izjavio je da je njegov američki kolega Stiven Bigan ponudio održavanje sastanka posredstvom treće strane.

Kim Mjong Gil i Bigan sastali su se prošlog mjeseca u Stokholmu, prvi put otkako su se predsjednik SAD Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong Un u junu saglasili u vezi sa početkom novih pregovora nakon neuspjelog samita koji je održan u februaru u Vijetnamu.

Međutim, sastanak u Stokholmu je propao, a Kim Mjong Gil kaže da američka strana nije pokazala novi pristup pregovorima sa Sjevernom Korejom. On je Biganov prijedlog nazvao zlobnim pokušajem da se umiri Pjongjang kako bi pregovori lakše tekli.

“Ne želimo takve pregovore”, naglasio je Kim Mjong Gil.

Sjeverna Koreja zahtijeva ukidanje američkih sankcija, ali SAD insistiraju da Kim Džong Un prvo mora da potpuno odustane od nuklearnog programa Pjongjanga.

Izvor

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!