Politika

DEMOS: Preispitati rad svih direktora javnih preduzeća

BANJALUKA – DEMOS smatra da je potrebno nastaviti rad na jačanju povjerenja građana u institucije Republike Srpske i preispitati rad svih direktora javnih preduzeća koja kontinuirano posluju sa gubicima, izjavio je predsjednik ove stranke Nedeljko Čubrilović poslije sjednice Glavnog odbora u nedelju.

“Nikad nećemo stajati iza ljudi koji proizvode gubitke, koji imaju problema sa zakonom. Radićemo na preispitivanju pogrešnih odluka donesenih u određenim institucijama, ma ko da je u pitanju, bilo da je riječ o našim kadrovima, a ukazivaćemo i na sve ostalo”, rekao je Čubrilović novinarima.

Loading...

On je naveo da su ovo pitanje pokrenuli da bi se odgovornost podigla na viši nivo, a ne zbog toga što DEMOS nema direktora u javnim preduzećima, koji proizvode gubitke.

Čubrilović je naglasio da je namjera da Republika Srpska bude poželjno mjesto za život, a ne da ima odlaske, manji broj rađanja, upisa u školu, radnih mjesta…

Prema njegovim riječima, demografski oporavak je presudan za Republiku Srpsku, a neophodno je utvrditi konkretne mjere radi ostvarivanja demografskog oporavka.

“Vlada preduzima određene mjere da bi tu situaciju dovela u povoljniju poziciju, ali smo svjedoci činjenice da svake godine imamo manji broj djece upisane u osnovne škole, manji broj studenata na fakultetima i sve ono što Srpskoj ne ide u prilog”, rekao je Čubrilović.

Jedan od zaključaka Glavnog odbora da se ova stranka s ciljem demografske obnove zauzima za povećanje zaposlenosti i prosječne plate u Republici Srpskoj, kao i za poboljšanje ukupnog životnog standarda građana, prvenstveno mladih bračnih parova.

Zaključak je i da DEMOS smatra da potrebnim da se izmijene zakoni u oblasti lokalne samouprave s ciljem povećanja nadležnosti gradova i opština, koje treba da bude praćeno njihovom intenzivnom koordinacijom sa Vladom Republike Srpske i drugim institucijama.

Govoreći o koalicionom sporazum, Čubrilović je rekao da je taj dokument pripremljen za potpisivanje, ali da još ništa nije potpisano i da implementacija ide postepeno.

“Nismo najzadovoljniji kako se to odvija”, rekao je Čubilović.

Kada je riječ o neformiranju vlasti na nivou BiH, Čubrilović je rekao da to pravi određene probleme i Republici Srpskoj, prvenstveno, u vezi sa investicijama.

“Formiranje vlasti u kompletnom sastavu znači ozbiljnost jedne države i poruku svima onima koji žele da sarađuju sa ovim prostorom da to mogu da realizuju”, rekao je Čubrilović.

Glavni odbor DEMOS-au nedelju je razmatrao nekoliko tačaka među kojima su i aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj i BiH, informacija i zauzimanje stavova o pitanju pregovora sa koalicionim partnerima u vršenju vlasti na nivou Srpske.

Na današnjoj sjednici formirano je Predsjedništvo Glavnog odbora DEMOS-a.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!