Politika

Srpska želi nezavisnu komisiju i istinu o događajima u Srebrenici

Republika Srpska traži nezavisnu komisiju, ne onu u čiji se rad neko miješa, pa bio to i Stejt department, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik, komentarišući reagovanje američke adminstracije na zaključke NSRS.

– Vidjeli smo to kada je Stejt department podržavao Pedija Ešdauna i kada smo dopunili komisiju pod uticajem, koja je iznijela niz netačnih podataka – podsjetio je Dodik.

– Sve ono što je tačno u prethodnom izvještaju biće integralni dio novog izvještaja. U radu Komisije će učestvovati stručnjaci i nekoliko njih je već prihvatilo da se uključi u rad. Kontaktiran je i jedan bivši sudija Haškog tribunala koji još nije ozvaničio učešće, ali je pristao na razgovor. Izvještaj koji napravi ova komisija, Republika Srpska će prihvatiti – istakao je Dodik.

On je prokomentarisao da ne vidi razlog za reagovanje Stejt departmenta i smatra da je jedini taj što tamo sjede recidivi prethodne američke administracije.

Dodik kaže da u tom izvještaju nije sve napisano bilo potpuno istinito, jer je bilo netačnih podataka. Podsjeća da je nemoguće da postoje imena lica koja su stradala 1992. i 1993. godine, a uvrštena su u spisak stradalih od 11. do 19. jula 1995. godine, dok istovremeno nije pomenuta nijedna srpska žrtva.

Predsjednik Srpske naglašava da ne vidi razlog zašto se bune oni koji se zalažu za priču o istini, a sad odjednom ne žele da je vide.

– Ustvari, oni žele da vide špekulativnu istinu, a ne cjelovitu – smatra Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je nevjerovatno da neko iz srpskog naroda zagovara da policija FBiH uđe na teritoriju Republike Srpske.

– To se ne može obezbijediti ni na poziv Granične policije BiH. Ona ima svoje segmente upravljanja i u Ustavu piše da na teritoriju entiteta ne može doći nijedna policijska agencije iz drugog entiteta, ni bh. nivoa bez saglasnosti. A kakva je Mektićeva inicijativa imala namjere, najbolje govori da je federalna vlada to prihvatila i stavila se na raspologanje. Ne treba se igrati i izazivati, ni iskušavati, Republika Srpska je odlučna da zaštiti svoju teritoriju – poručio je Dodik.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!