Magazin

Kameni most kod Banjaluke oduševio i Slovence

Kameni most koji su prirodne sile vremenom “isklesale” u stijenju u blizini banjalučkog mjesta Krupa na Vrbasu postao je prava Meka za domaće i strane turiste.

Ovih dana most je pohodila i grupa turista iz Slovenije, koji su smješteni u jednom od banjalučkih hostela.

– Banjalučani su nam predložili da posjetimo most i mogu reći da sam oduševljen ovim prirodnim fenomenom i pogledom sa njega. Zanimljiva je i priča mještana da ga zovu i Djevojački most jer je sa njega, navodno, skočila jedna djevojka zbog neuzvraćene ljubavi-kaže Matej iz Celja.

 

Kameni most se nalazi oko 20 kilometara od Banjaluke ili dva kilometra od Krupe (lokacija preko puta restorana “Ada”).

Preciznije, do njega se dolazi prelaskom pješačkog mosta u Krupi na desnu stranu Vrbasa, odakle se obilježenom i ne previše zahtijevnom stazom, pješke i uz brdo, dolazi do penjališta. Stazom je moguće doći s gornje strane mosta, popeti se i uživati u panoramskom pogledu na dolinu rijeke Vrbas.

Mještani zaseoka Kovačići, u čijoj je blizini most, kažu da je ovo prirodno zdanje visoko 50, 60 metara.

– Ljudi stalno dolaze. To bi trebalo bolje urediti, iskoristiti ili napraviti neki festival da bi mi koji ovdje živimo mogli da imamo neke koristi od smještaja turista i prodaje domaćih proizvoda. Treba to povezati sa postojećom turističkom zonom Krupa na Vrbasu koja je jako blizu – kažu mještani.

Oni ističu da ovaj most zovu i Šuplja pećina, te upozoravaju posjetioce da u predstojećem periodu obrate pažnju na zmije i da ne bacaju smeće, što je, kako navode, česta i negativna pojava.

Inače, na lokalitetu Kameni most je više desetina penjačkih smjerova koji predstavljaju posebnu atrakciju zbog panoramskih vidikovaca i pogleda na dolinu i kanjon Vrbasa.

Prirodni Kameni most, u čijoj blizini je i izvor pitke vode, mjesto je polazišta planinarsko-pješačke staze “Kočićevim stazama” koja vodi sve do manastira Gomionica.

Od Kamenog mosta se biciklom ili pješke može ići i do planine Manjača.

(srpskacafe.com)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!