Politika

Komšić se izvinio Homanovoj zbog Dodika

SARAJEVO – Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Njemačke u BiH Kristijane Homan i izvinjavao joj se zbog, kako je rekao, nediplomatskog postupka srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, saznaje Srna.

Dodik je početkom juna uputio pismo Homanovoj u kome je obavijestio da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu.

Loading...

On je u pismu naglasio da je, pored toga, Homanova kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radila na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da je bilo očekivano da Homanova, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu.

“Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”, istakao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH upismu Homanovoj upućenom početkom juna.

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

U ovom pismu, koje je Srna prenijela u cijelosti, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH nijednom riječi nije spomenuo Željka Komšića.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!