Magazin

Rumun izgradio najkraći autoput na svijetu i posramio političare

Rumunski preduzetnik Stefan Mandači (33) izgradio je najkraći autoput na svijetu dužine jednog metra u sjeveroistočnoj Rumuniji u znak protesta zbog loše putne infrastrukture u zemlji.

Loading...

Vlasnik lanca restorana brze hrane Stefan Mandači, kome je dozlogrdila slaba putna mreža u njegovoj oblasti, naručio je izgradnju minijaturnog autoputa o svom trošku, za šta je izdvojio 4.400 evra.

Njegova kampanja #sieu sa ciljem da izazove reakciju javnosti trajala je nedjeljama, prije nego što je situacija kuliminirala sredinom marta kada je otvorena “dionica” autoputa.

Mandačijeva namjera bila je, kako je rekao, da ujedini stanovništvo oko cilja da dobiju autoputeve. Autoput na parceli u njegovom vlasništvu blizu frekventnog glavnog puta simbolično je izgrađen u Sučavi, oblasti bez autoputeva, za koju je naglasio da je to jedini region u Rumuniji u kojem uopšte nema autoputeva.

“Nemamo ni metar autoputa pa sam odlučio da izgradim metar da dokažem da je to moguće“, rekao je Mandači za BBC, a prenose “Daljine”.

Saobraćaj na obližnjem putu je bio u zastoju zato što se nekoliko stotina pristalica pojavilo da prisustvuje takozvanom otvaranju autoputa. Bilo je prisutno i nekoliko medija, kao i vozilo hitne pomoći i vatrogasna kola dok je mali avion prelijetao noseći natpis sa zahtjevom da se izgrade autoputevi.

“Mislim da smo ujedinjeni. Nikad nisam doživio trenutak ovakve solidarnosti među Rumunima”, uzviknuo je Mandači nadjačavajući buku automobilskih sirena, dok su okupljeni glasno navijali kada je presekao vrpcu otvorivši ono što Rumuni sada nazivaju ’autoput spomenik’.

Inače, Rumunija ima jednu od najkraćih mreža autoputeva u EU od samo 806 kilometara za cijelu zemlju, iako je njena teritorija skoro iste površine kao Velika Britanija koja ima oko 4.000 kilometara, navodi BBC. Prema podacima Eurostata, međutim, ni Britanija ne spada među zemlje EU sa najdužom putnom mrežom: najviše ima Španija sa 16.000 kilometra i Njemačka sa 14.000.

(B92)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!