Kultura

Mladen Matović, direktor Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci: Art bioskop otvara vrata u januaru

BANjALUKA – Banski dvor veoma brzo namjerava da pokrene još jedan inovativan i “drugačiji” prostor za realizaciju kulturnih sadržaja – ART BIOSKOP.

Adaptacija i uređenje  prostora  ART BIOSKOP su završeni prije nekoliko dana a zbog velikog broja događaja u drugoj polovini decembra odlučili smo da se svečano otvaranje ove scene održi sredinom januara. Prostor ART BIOSKOPA će sa kapacitetom od 50 mjesta  prevashodno biti namijenjen za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor Banskog dvora Kulturnog centra kompozitor i dirigent Mladen Matović koji je nešto više od  dvije i po godine na mjestu direktora ove ustanove.

– Kad se malo  osvrnem unazad i sagledam šta je sve urađeno u ovom relativno kratkom vremenskom periodu, nikako ne mogu da budem nezadovoljan. Povratak nekadašnjoj praksi organizovanja visokokvalitetnih kulturnih događaja u vlastitoj produkciji, te istovremeno kontinuiran rad na oživljavanju i pokretanju novih prostora za kulturne namjene u okviru ustanove, postale su glavne odlike novog koncepta rada Banskog dvora – kaže Matović.

Ističe da je Banski dvor u 2019. organizovao više od 120 reprezentativnih (muzičkih, likovnih i književnih) programskih sadržaja u vlastitoj produkciji što je obuhvatilo i uspješnu organizaciju tri višednevne festivalske manifestacije.

– Ovo je jedna od najuspješnijih i programski najreprezentativnijih sezona u istoriji ustanove. Menadžment Banskog dvora je i u ovoj godini posebnu pažnju posvetio aktivnostima na razvoju i animiranju publike što je kao rezultat imalo maksimalnu posjećenost većine programa u našoj organizaciji. Pored zvaničnog veb sajta, “Fejsbuk” stranice  i naloga na “Instagramu”,  pokrenuli smo i “Viber” zajednicu Banskog dvora, te promovisali  namjensku i besplatnu android aplikaciju Banski dvor  putem koje svi zainteresovani mogu redovno da prate najave svih  kulturnih dešavanja u našoj ustanovi – kazao je Matović.

Podsjeća da je zahvaljujući novootvorenim prostorima za kulturne namjene “Art dvorištu” i “Art terasi” koji su prilagođeni za realizaciju programskih sadržaja na otvorenom, Banski dvor je ove godine bio jedna od rijetkih ustanova kulture koja nije pravila ljetnju pauzu, već je upravo na ovim scenama realizovan raznovrstan i bogat kulturni program tokom jula, avgusta i septembra.

– Pominjući stalno novi koncept rada na ovom mjestu moram posebno istaknuti da je grad Banjaluka na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem maksimalno i od samog početka podržao ovaj način rada Banskog dvora što je bilo od presudnog značaja za sve ovo što smo uspjeli realizovati u prethodnom periodu – naglašava Matović.

Podsjeća da je u ovoj godini završena sanacija spoljašnjeg dijela zgrade Banskog dvora.

– Spektakularnim koncertom Stefana Milenkovića, Slobodana Trkulje i orkestra Banjalučke filharmonije krajem jula ove godine označen je kraj radova na sanaciji spoljašnjeg dijela zgrade Banskog dvora te ozvaničena predaja aplikacije grada Banjaluka za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Sa završetkom radova na spoljašnjem dijelu zgrade Banskog dvora u potpunosti su sanirani krov, fasada i stolarija, te postavljena ambijentalna rasvjeta. Projekat je u cijelosti finansiran iz sredstava donacije Vlade Republike Srpske a sve procedure u vezi sa sanacijom sproveo je grad Banjaluka putem nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove. Stalno ponavljam da je prvi i osnovni preduslov da Banski dvor zaživi u svom punom kapacitetu upravo temeljna sanacija zgrade ustanove – ističe Matović.

Nastavlja da će i sljedeće godina biti u znaku raznovrsnih sadržaja.

– Organizacija kvalitetnih programskih sadržaja ostaje u fokusu ustanove i u 2020.  godini, tokom koje Banski dvor namjerava da pokrene još jedan novi prostor za kulturne namjene – stalnu izložbenu postavku iz perioda Vrbaske banovine. I u narednoj godini nastavićemo sa primjenom koncepta rada koji podržava visoke umjetničke domete, pomjera granice kreativnosti, njeguje otvoren kritički dijalog, te ucrtava nove produkcijske i organizacione standarde pri realizaciji kulturnih događaja – kazao je Matović.

Pored obaveza u Banskom dvoru ovaj dirigent i kompozitor aktivno radi i na polju stvaralaštva.

– Iako sam objektivno fizički veoma zaokupljen brojnim obavezama u Banskom dvoru, vremena za umjetnički rad uvijek mora biti jer su muzika i stvaralaštvo ono što ja zapravo i istinski jesam i samim tim neizostavan dio moje svakodnevice – kaže Matović.

– Veoma je nezahvalno među više od stotinu događaja u 2019. neke od njih posebno izdvojiti ali recimo da su to internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” i festival džez muzike “INTIME JAZZ FEST” koji su okupili ugledne umjetnike i ansamble iz čitavog svijeta. Pored njih organizovali smo izložbe etabliranih likovnih umjetnika, te književne promocije regionalno značajnih pisaca, trudeći se da kvalitet bude prvi i jedini kriterijum pri izboru programskog sadržaja – kaže Mladen Matović.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!